EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Sprecite na vreme aterosklerozu

Širom sveta, ali i u našoj zemlji, srčana oboljenja su na prvom mestu liste o smrtnosi ljudi.

Znači li to da svi imamo iste razloge i iste rizike od nastanka srčanih oboljenja? Naravno da ne, ali pored urođenih srčanih mana, glavni razlog za nastanak kardiovaskularnih oboljenja je svakako ateroskleroza. Ateroskleroza je patološko sužavanje lumena krvnog suda, najčepće usled povećanih vrednosti masti u organizmu.

Ukoliko imate sklonosti ka stvaranju ateroskleroze ili je već imate, jednostavnom promenom jelovnika možete sebi najviše pomoći. U saradnji sa svojim lekarom promenite par stvari u svojoj ishrani i budite sigurni da ćete postići odlične rezultate. Izbegavajte zasićene masti, biljna ulja, životinjske proizvode i prerađenu hranu. Povećajte unos voća, povrća, agruma i žitarica, morske ribe i ekstra devičanskog maslinovog ulja.

Holesterol i trigliceridi su prvi pokazatelji čije velike vrednosti u krvi govore o tome u koliko lošem stanju su naši krvni sudovi i kompletan kardiovaskularni sistem. Jednostavnom analizom krvi možemo utvrditi vrednosti ova dva lipidna parametra, a u cilju snižavanja vrednosti holesterola u svakodnevni jelovnik moramo uključiti fitosterole iz kukuruza, soje, lanenog semena i graškastog povrća. Limun je isto tako odličan izbor.

Upravo tako, vitamini su ti koji su potrebni našem organizmu kako bi se uspešno izborio sa svim produktima metabolizma hrane koju unesemo u toku dana. Vitamin B ili niacin je vitamin koji snižava nivo holesterola i smanjuje rizik od nastanka srčanog udara. Niacin se nalazi u namirnicama poput svežeg ćurećeg mesa, integrane riže, pastrmke, jetre životinja ili džigerice, lososa ali se nalazu u velikoj količini i u kikirikiju, ali sa crvenom opnom.

Sledeći vitamin koji je bitan u prevenciji, ali i lečenju aterosklerotičnih promena i kardiovaskularnih oboljenja je vitamin C. Askorbinska kiselina, bilo sintetički dobijena ili iz namirnica koje jedemo je najodgovorniji vitamin za imuni odgovor i čuvar je naših krvnih sudova. Ovaj vitamin možemo naći u paprikama, papaji, brokoliju, kupusu, kiviju, narandžama, jagodama, spanaću, peršunu i grejpu.

Izvor: doktor.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije