EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Sprečite anemiju, ojačajte krv

Iako se anemija najčešće vezuje za nepravilnu ishranu, čak i oni koji jedu redovno mogu vrlo lako da zanemare unos najvažnije materije za krv, hemoglobina. Hemoglobin je pigment koji čini da krv izgleda crveno.

A njegova funkcija je da napravi dovoljno goriva koje snabdeva ćelije u čitavom telu kiseonikom. Upravo nedostatak hemoglobina definiše postojanje anemije. Drugim rečima, biti anemičan je isto što i imati kola bez goriva.

- Najčešći oblik anemije, od čega pati skoro 50 odsto ljudi, jeste onaj koji izaziva nedostatak gvožđa, minerala koji je sastavni deo molekula hemoglobina – objašnjava dr Nevenka Mitrović, doktor medicine. – Upravo gvožđe vezuje kiseonik i omogućava njegov prenos kroz naše telo, to jest krvne sudove – dodaje ona.

U najrizičniju grupu spadaju deca jer je njima potrebno mnogo energije za rast i razvoj. Ipak, to ne znači da su odrasli pošteđeni komplikacija. U njihovom slučaju nepravilan način ishrane može da bude jedan od uzroka ove bolesti, kao i gubitak krvi usled nekih oboljenja ili jačih menstruacija kod žena i devojaka. Sve to, naime, vodi ka gubitku hemoglobina.

Bilo kako bilo, odsustvo ovih struktura u krvi izaziva niz različitih simptoma poput slabosti u mišićima, bolova u nozi i leđima, otežava koncentraciju, izaziva vrtoglavice, bledilo, a ponekad je uzročnik žute boje na koži. Javljaju se još i tuga i depresija, osećaj hladnoće, naročito ekstremiteta ruku i nogu, smanjuje se seksualna funkcija, remeti se san i smanjuje apetit, a javlja se i ubrzani rad srca ili tahikardija.

Ukoliko se anemija ne leči na vreme, teško stanje organizma može dovesti do mera kao što je transfuzija krvi. Osim toga, niske vrednosti eritrocita mogu izazvati dodatne zdravstvene probleme. Anemija može prouzrokovati preopterećenje srca i pojačati srčane tegobe u pokušaju da popravi dotok kiseonika u tkiva iz krvi siromašne eritrocitima. Ona takođe može da oteža mentalne procese. Kada vaš mozak ne dobija dovoljno kiseonika, biće vam teško da učite, pamtite, a kasnije čak i da pišete, čitate ili obavljate svakodnevne poslove. Ukoliko anemija dugo traje ili se simptomi pogoršavaju, sve to može ozbiljno i trajno narušiti vaše zdravlje.

Izvor: Blic.rs

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije