EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Sočna narandža bogata vitaminom C

Narandža je voćka koja, naravno, pripada porodici kiselog voća ili agruma, zajedno sa limunom, mandarinama ili grejpom.

Dokazano je da svi agrumi imaju vrlo bitnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, prvenstveno zbog činjenice da agrumi svojim sastavom, folatima, preveniraju povišene količine triglicerida i lošeg holesterola u krvi i na taj način štite krvne sudove od ateroskleroze.

Narandže su voće koje se tokom cele godine mogu naći u prodavnicama i uvek su podjednako ukusne i bogate vitaminom C. Samo jedna narandža sadrži preko 100% dnevnih potreba našeg organizma za ovim jako bitnim vitaminom i snažnim antioksidansom. U narandži se nalaze i dijetarna vlakna, vitamin B1, kalijum, vitamin A, kalcijum, folati i vrlo malo kalorija. U 130 g ovog sočnog voća se nalazi samo 60 kalorija.

Poslednjih par godina istraživanja su pokazala da je narandža izuzetna voćka, prvenstveno zbog fitonutrijenata koji se nalaze u njoj. Flavonoidi, antocijanini, hidroksinamična kiselina i mnoštvo polifenola u kombinaciji sa velikom količinom vitamina C koji se nalaze u narandži dovode do snažnog , gotovo trenutnog, antioksidantnog dejstva.

Narandže su poznate po visokoj količini vitamina C a ovaj fantastični vitamin je zapravo glavi i odgovorni nutrijent ove sočne i osvežavajuće voćke kada je u pitanju održavanje visokog nivoa imunog sistema. Samo jedna narandža sadrži preko 100% dnevne potrebe organizma za vitaminom C, vitaminom rastvorljivim u vodi, što je dovoljno da se imunitet zdrave ćelije podigne annajviši nivo dok, u isto vreme, vitamin C stimuliše razaranje maligne ćelije.

Da li ste znali da je zdravije popiti sok od narandže nego pojesti jednu narandžu? Da, upravo tako, sveže ceđeni sok narandže i kombinaciji sa vodom skoro 8 puta brže dospeva u krvotok i mnogo lakše se metaboliše u želudcu. Ovo je vrlo bitno za sve osobe koje imaju ponekada problem sa konzumiranjem svežeg soka narandže koji je zapravo najkoncentrovaniji napitak vitaminom C, što našem želudcu ne odgovara baš uvek.

Izvor: doktor.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije