EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

So nije štetna za zdravlje?

Smanjivanje soli u ishrani možda i nema pozitivan uticaj na opšte zdravlje, ukazuje istraživanje danskog tima na čelu s Nilsom Graudalom iz Kopenhagenške univerzitetske bolnice.

Foto: tobex / www.sxc.hu

Taj zaključak bazira na analizi više od 160 naučnih studija iz kojih proističe da smanjenje unosa soli istina može da snizi pritisak osobama kojima je on inače norrmalan ili povišen, ali takođe dovodi i do povećanog lučenja izvesnih hormona i povećava sadržaj masti iz grupe lipida, što na dužu stazu može da ima nepovoljno dejstvo na zdravlje srca, prenela je novinska agencija Rojters.

Graudal ističe da čak još nije sasvim izvesno ni da sniženi krvni pritisak povoljno deluje na srčano zdravlje opšte populacije.

Jedna britanska studija iz jula ove godine nije pronašla dokaze da smanjen unos soli smanjuje rizik od srčanih bolesti ili prerane smrti.

Druga studija, objavljena u Belgiji maja ove godine, je utvrdila da osobe koje konzumiraju mnogo soli nisu pod većim rizikom od hipertenzije nego one koje to ne čine.

Šta više, ispalo je da su ljuditelji soli pod manjim rizikom da umru od neke srčane bolesti nego oni koji ograničavaju njen unos.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO), međutim, zasad redukovanje unosa soli stavlja na listu 10 najboljih saveta da se smanji učestalost hroničnih bolesti

Zdravstvene smernice u mnogim zemljama preporučuju opštoj populaciji smanjenja unosa soli sa tendencijom sve većeg pooštravanja tog zahteva.

U Velikoj Britaniji se, na primer, preporučuje da odrasle osobe do 2015. smanje dnevni unos soli na šest grama, a do 2025. na tri grama.

Prehrambenim smernicama administracije Sjedinjenih Američkih Država se preporučuje dnevni unos soli od 2,3 grama, s tim što oni Amerikanci koji su pod većim rizikom od hipertenzije i srčanih bolesti, treba da ga smanje na svega 1,5 grama.

Izvor: B92 (TANJUG)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije