EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

So izaziva zavisnost baš kao droga i cigarete

Britanski naučnici su nakon opsežnog istraživanja došli do zaključka da so izaziva istu vrstu zavisnosti kao cigarete i teške droge. Caka je u tome, navode oni, što ovaj začin aktivira gene u moždanim ćelijama i moždane veze na isti način na koji to čine opijati.

Studija je takođe otkrila da nakon što se so unese u organizam, mozak veruje da je dobio željenu dozu, čak iako je to fizički nemoguće. Drugim rečima, promene koje se dešavaju usled žudnje za solju nestaju mnogo pre nego što je so napustila stomak, ušla u krv i otišla do mozga.

“Bilo je zaista neverovatno posmatrati kako se geni koji su bili aktivirani gubitkom natrijuma vraćaju u svoje prirodno stanje u roku od 10 minuta” – rekao je vođa istraživanja profesor Denton.

Upravo ovo otkriće može da razjasni zašto je ljudima tako teško da se odreknu ili smanje unos soli. I zašto čak i srčani bolesnici ili oni koji imaju visok pritisak jedu slana jela i ne mogu bez čipsa koji ne bi bio to što jeste da nije sav u ulju i soli.

Izvor: Blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije