EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Skuvao si čaj, a popio…

…korov, paprat, komadiće drveta, peršun, kamilicu, travu livadarka i ko zna šta još, a što nije navedeno na deklaraciji, utvrdili su američki srednjoškolci u istraživanju, koje su nadgledali stručnjaci Univerzitreta Rokfeler.

Analizom sadržaja desetina biljnih čajeva, kao i različitih marki pravog čaja, je utvrđeno da trećina ima neoznačene dodatne sastojke koji, na sreću, ni u jednom slučaju nisu bili otrovni.

Ipak, ovi sastojci mogu da izazovu izvesnu nelagodnost kod nekih konzumenata. Na primer, utvrđeni tragovi kamilice u nekim drugim vrstama čaja, kod nekih osoba mogu da izazovu alergijsku reakciju.

Strani sastojci u čaju su utvrđivani primenom tehnike poznate kao barkodiranje DNK. Testiranje jednog uzorka košta 15 dolara, a rezultati su poznati za 24 časa. Proizvođači ali i uvoznici čajeva, bi mogli da primene tu tehniku da bi ove proizvode učinili kvalitetnijim i pouzdanijim, sugeriše američki tim.

Oko toga kako se strani elementi nađu u čaju ima različitih teorija. Peršun ili kamilica se možda čak i namerno dodaju radi bolje boje ili ukusa, korov se verovatno slučajno nađe u čajevima tokom branja, a sastojci jednog čaja takođe se mogu naći u drugom ukoliko se u tragovima zadrže na proizvodnoj traci.

Izvor: Mondo (Tanjug)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije