EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Sitno seme maka bogato mineralima

Imate li omiljeni proizvod sa makom? Domaća bakina ili mamina štrudla sa makom?

Mak se danas može kupiti u skoro svakoj prodavnici, a evo i nekoliko razloga zbog kojih ga treba uvrstiti u jelovnik. Mak koji se koristi u humanoj ishrani sadrži veliku količinu antioksidantnih materija koje pre svega imaju preventivno dejstvo kada su u pitanju zapaljenska oboljenja, ali i maligna oboljenja svih tkiva organizma.

Mak je jedna od namirnica koju ne vole svi, ima karakterističan ukus, ali i hemijski sastav. U sitnom crnom maku se nalazi mnoštvo minerala. Mak sadrži jod, mangan, magnezijum, cink i bakar. Sadrži i tiamin, riboflavin, lecitin, oksalatne kiseline i amorfne alkoloide. Sadrži i enzime koji poboljšavaju rad gastrointestinalnog trakta, varenje i stimuliše izbacivanje krajnjih produkata metabolizma hrane.

Foto: nutricia.rs

Mak, iako možda ne deluje tako, je namirnica koja sadrži mnogo masnih kiselina. Omega 3 masne kiseline koje se nalaze u maku našem organizmu donose mnogo dobrih stvari, prevenira oboljenja, stimuliše imuni odgovor. Mak sadrži ugljene hidrate koji organizmu daju snagu i energiju koja nam je potrebna za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Mak sadrži solidne količine gvožđa, cinka, bakra, kalijuma i magnezijuma. Magnezijum je mineral koji ljudskom organizmu više nego potreban jer učestvuje u stvaranju superoksid dismutaze, snažnog antioksidansa. Bakar koji mak sadrži reguliše stvaranje eritrocita. Cink usklađuje enzime koji kontrolišu stvaranje i razvoj sperme. Kalijum koji se nalazi u maku je veoma bitan za kontrolu srčanog rada i prevenciju kardiovaskularog sistema.

Suvo seme maka koje često koristimo sadrži male količine opijumskih alkaloida kao što su morfine, kodein, papaverin. Ove materije, ukoliko se unose kao hrana, imaju veoma slabo dejstvo na ljudski nervni sistem. Mnogo ljudi brine o tome da li će mak imati neke nepovoljne posledice, ali mak, zapravo, ima samo dobre efekte, umiruje nervni odgovor pa samim tim smanjuje bolove i odličan je kao prirodni lek protiv kašlja.

Izvor: doktor.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije