EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Šetnja svakog dana zaista čini čuda

Naravno da je najbolje odvojiti u toku dana sat vremena za sebe i otići u brzu šetnju u društvu sa prijateljem ili sa svojim ljubimcem.

Foto: trcanje.rs

Ukoliko to nije moguće, ili vremenske prilike nisu baš najbolje, onda uvek možete naći odgovarajući prostor za vežbanje u kom na treadmill trakama možete jako precizno meriti sve determinante hoda. Učinite nešto za sebe kako bi vaši mišići i kosti bili zdraviji.

Svi ljudi koji žive u velikim gradovima su navikli na korišćenje gradskog prevoza, iz praktičnih razloga svakako, ali dovoljno je da par puta u toku nedelje svoj organizam počastimo šetnjom, pa i kroz centar grada, kako bi probudili sve uspavanje mišiće i ligamente. Hod je savršena motorička usklađenost gornjih i donjih ekstremiteta, aktivnost koja pokreće sve mišiće i stimuliše cirkulaciju.

Svaka osoba ima specifične potrebe i motivaciju, ali uglavnom se u toku nedelje preporučuje bar 150 minuta brze šetnje. Ovakav rezltat je moguće lako postići. Pešačite do posla ili bar siđite par stanica ranije i šetajte do posla ili u povratku kući, ako Vam organizacija ostatka dana ne dopušta da odvojite vreme samo za šetnju. Uvek šetajte u društvu, jer će tako vreme proći brže. Birajte udobnu i sigurnu obuću i elastičnu odeću.

U toku jednog dana, u proseku, čovek napravi oko 3000 koraka. Broj koraka naravno možete meriti uz pomoć savremenih aparata, pedometara koje možete nositi sa sobom pa ćete uvek biti sigurni u to koliko ste koraka napravili u toku dana. Ukoliko se potrudite i u toku dana napravite 10 000 koraka sigurno ćete potrošiti 400 kalorija u laganoj šetnji ili čak do 700 kalorija ako tempo šetnje blago pojačate.

Upravo tako, zanimljiva brojka od 10 000 koraka u toku jednog dana se pokazala kao odlična prevencija mnogih oboljenja. Istraživanja su pokazala da ako u toku jednog dana napravite ovaj broj koraka, bilo u laganoj šetnji ili brzom treningu u velikoj meri možete produžiti svoj život, smanjiti rizike od degenerativnih oboljenja lokomotornog sistema. A šetnja je nešto što možete sebi pokloniti svaki dan, bez priprema i posebne opreme.

Izvor: doktor.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije