EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Šest čuvara imuniteta

Namirnice za koje se odavno zna da pomažu jačanje organizma su med, beli luk, agrumi, voće i povrće, jogurt i čokolada.

images (1)

Stres, prehlade, nezdrava životna sredina, pušenje, alkohol, gladovanje, nedovoljno sna, previše intelektualnog i fizičkog rada, samo su neki od uzroka koji negativno utiču na imunitet. Znaci i simptomi koji takođe ukazuju da postoji neadekvatna funkcija ovog zaštitnog sistema su uporne, ponavljane, najčešće virusne ili bakterijske infekcije, reakcija infekcijom na vakcinaciju…

Da bismo poboljšali odbranu organizma od bolesti, stručnjaci savetuju izbegavanje psihoaktivnih supstanci i psiho-fizičkog iscrpljivanja, a na imunitet loše utiče i preterivanje u hrani i piću. Svaku infekciju treba shvatiti ozbiljno i potražiti pravovremeno lekarsku pomoć. Takođe, u redovnim periodima treba ići na sistematske preglede, kako bi se na vreme dijagnostikovala eventualna teška oboljenja, propisala terapija i na taj način maksimalno očuvao imuni sistem.

Da bi odbrana organizma od virusa i bakterija bila efikasna, treba odvojiti svakodnevno 30 minuta za fizičku aktivnost, jesti umereno i pažljivo birati namirnice, dovoljno se odmarati i kvalitetno spavati.

“Ako imunitet shvatimo kao sposobnost da se izborimo sa svakom vrstom bolesti, onda nam zdravi stilovi života predstavljaju najbolji štit”, kaže dr Branka Lazić, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Stari grad. “S obzirom na to da hrana određenog sastava jača odbrambene snage naziv koji se koristi za takav tip ishrane je imunonutricionizam. Još i danas se koristi šest drevnih namirnica za koje se odavno zna da pomažu jačanje organizma. To su med, beli luk, agrumi, voće i povrće, jogurt i čokolada.”

Izvor:B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije