EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Semenke lana mogu smanjiti smrtnost i rizik od raka dojke

Semenke lana sadrže biljne spojeve, fitoestrogene, koji deluju poput ženskog polnog hormona estrogena, i ubijaju ćelije raka i sprečavaju rast novih tumora.

Semenke lana smanjuju rizik od raka dojke za 40 posto, otkriva trogodišnja studija Istraživačkog centra za rak Hajdelberg sprovedena na 1000 žena sa dijagnozom raka dojke. Semenke pšenice, povrća i lana sadrže biljne spojeve, fitoestrogene, koji deluju poput ženskog polnog hormona estrogena, od kojih su najvažniji lignani.

Nakon što ti spojevi uđu u creva pretvaraju se u enterolaktone i ubijaju ćelije raka i sprečavaju rast sekundarnih tumora zaustavljanjem rasta novih krvnih sudova.

Kod žena s najvišim procentom enterolaktona stopa smrtnosti smanjena je za dve petine u odnosu na žene s nižim procentom.

– Mi sada prvi put imamo jasne dokaze koji pokazuju da što je procenat lignana niži, to je rizik od razvoja raka dojke u postmenopauzi veći. To takođe objašnjava zašto Azijatkinje retko oboljevaju od raka dojke. Naime, njihova prehrana je bogata sojom i sadrži velike količine još jedne vrste fitoestrogena, izoflavona – ističe voditelj studije Dženi Čang-Klod.

Prehrana bogata integralnim proizvodima, semenkama i povrćem, koja je zdrava u svakom slučaju, može pružiti dovoljnu količinu lignana i pomoći u prevenciji od raka, dodaje.

Semenke lana možete jesti sa žitaricama, posipati po salati, dodati kolačima ili pomešati s jogurtom.

Izvor: Blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije