EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Selen u borbi protiv slobodnih radikala

Selen je važan mineral za naš organizam, iako nam je dnevno potrebna sasvim mala količina od 55 mcg (mikrograma).

ljekoviti_ljubcacPoznati je antioksidans, i u kombinaciji sa vitaminom C i E, vitaminom B3 i glutationom, štiti naše ćelije od oštećenja slobodnim radikalima.

Pojedina istraživanja su pokazala da selen smanjuje rizik od raka prostate. Isto tako, pozitivno utiče na plodnost kod muškaraca i povećava potenciju.

Selen jača naš imunitet, i pomaže nam da se izborimo sa stresom. Neka istraživanja su pokazala da može da pomogne u ublažavanju simptoma astme.

Naše dnevne potrebe za selenom iznose 55 mcg za odrasle, 60-70 mcg za trudnice i žene koje doje i 20-40 mcg za decu u zavisnosti od uzrasta.

Ovim važnim mineralom najbogatiji su brazilski orasi – samo jedan brazilski orah obezbeđuje 70-90 mcg selena!

selen-u-hraniRibe kao što su sardina, tuna, losos; zatim govedina, jagnjetina i svinjetina, piletina i ćuretina isto predstavljaju odlične izvore selena.

Žitarice poput ječma i ovsa takođe su bogate selenom.

Kada se redovno unosi u količini preko 400 mcg (što je količina koju unesete u samo 5-6 brazilskih oraha), selen može da bude toksičan po naš organizam.

Neki od simptoma koji se mogu javiti jesu opadanje kose, umor, vrtoglavica, mučnina i nervna oštećenja.

Postoje istraživanja koja su pokazala da visok unos selena može da utiče na pojavu određenog tipa raka kože. Isto tako je povećan rizik od dijabetesa tipa II pri dnevnim dozama od 200 mcg.

Izvor:doktor.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije