EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Saveti protiv urinarnih infekcija

Urinarne infekcije su bolne i neugodne. Kako da ih sprečite?

Foto: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Svi znaju za sok od brusnice, lek koji su koristile naše bake. On nas zaista štiti od dobijanja neke od urinarnih infekcija ali postoje još neki načini za koje verovatno niste čuli.

1. Brišite se ka pozadi

Bakterije koje uzrokuju urinarne infekcije žive oko vaginalnog i rektalnog dela. Ako se brište od pozadi ka prednjem delu unećete bakterije u vaginalni otvor.

2. Uzimajte redovno vitamin C 

Vitamin C povećava kiselost urina što smanjuje broj štetnih bakterija koje mogu boraviti u sistemu urinarnog trakta. Koristite suplemente vitamina C, pijte prirodne sokove od narandže, jagode, paradajza…

3. Ne trpite

Ako vam se ide u toilet, ne čekajte. Za to postoje 2 razloga: ako trpite zadržavate bakterije, a kada urinirate izbacujete sve iz sebe – jednom rečju čistite se. I nakon seksa, odmah idite u WC.

4. Bolje tuš nego kada

Ležanje u toploj kupki je lepo i opuštajuće ali i potencijalno opasno za dobijanje urinarnih infekcija. To je savršena okolina za razvoj i rast bakterija. Umesto toga, koristite tuš. Voda koja pada po vama spira i bakterije i ostavlja vaginalno područje čistim.

5. Nosite pamučno rublje

Pamuk omogućava koži da diše i zato su gaćice od ovog materijala sjajan izbor za prevenciju od bilo kakvih infekcija. Ostali materijali zadržavaju vazduh, stvaraju vlažnost i kreiraju područje pogodno za razvoj bakterija.

6. Izbegavajte određene kondome

Proverite kakve kondome koristite. Određeni lubrikanti i spermicidi iritiraju neke žene i omogućavaju bakterijama lak prolaz. Proverite da li kondomi sadrže spermicide i, ako vam smetaju, počnite da koristite one koji ih nemaju.

7. Ne koristite kupke i sprejeve za intimno kupanje

Ideja je da izbacite nečistoću iz sebe, a ne da je vraćate unutra, a ovi proizvodi rade baš to. Ako postoje neke bakterije van vagine, pomoću ove kupke možete im omogućiti prolaz unutra. Ako vam doktor nije prepisao neki od ovih proizvoda, nemojte ga ni koristiti.
Sa druge strane, vagina se sama čisti.
Najbolji način za sprečavanje urinarnih infekcija je da dole budete čiste i suve. Jedite puno povrća i voća i održavajte higijenu.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije