EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Šaka suvih šljiva dnevno nas čuva od osteoporoze!

Naučnici su otkrili da žene u menopauzi, koje žele da se zaštite od osteoporoze i preloma kostiju, jednostavno treba da jedu oko 10 suvih šljiva dnevno.

Možda su vam suve šljive poznate preko nekih neprijatnih epizoda koje uključuju ​​opstipaciju ili gasove, ali sušeni plod šljive ima jedan veoma koristan efekat.

Istraživači sa Florida i Oklahoma Univerziteta dokazali su da su suve šljive daleko bolje od smokava, urmi, sušenih jagoda, suvih jabuka i suvog grožđa za poboljšanje gustine kostiju.
Izgleda da konzumiranje suvih šljiva suzbija lomove kostiju, koji su sve češći kako ljudi stare.
Pošto su žene u menopauzi najviše sklone osteoporozi, lekari i naučnici ih ohrabruju da što više jedu ovog sušenog voća.

Tokom moje karijere testirao sam brojno voće, uključujući smokve, urme, jagode i suvo grožđe, i nijedno od njih nije bilo ni blizu efekta, na koštanu gustinu, koji su pružale suve šljive„, rekao je Bahram H. Arjmandi, profesor na Univerzitetu Florida i predsednik „Američke agencije za ishranu“, piše Dejli Mejl.

Svo voće i povrće ima pozitivno dejstvo na ishranu, ali u smislu zdravlja kostiju, ova voćka je izuzetna„.

Arjmandi i grupa istraživača testirali su dve grupe žena u menopauzi.

Više od godinu dana, prvoj grupi, koja se sastojala od 55 žena, je naloženo da konzumira 100 grama suvih šljiva, ili oko 10 suvih šljiva – dnevno.

Dok je drugoj – uporednoj, kontrolnoj grupi od 45 žena – rečeno da konzumira 100 grama suvih jabuka.

Sve učesnice istraživanja su dobijale dnevne doze kalcijuma i vitamina D.

Grupa koja je konzumirala suve šljiva imala je značajno veću gustinu kostiju u lakatnoj kosti, u jednoj od dve duge kosti podlaktice i u kičmi, u poređenju sa grupom koja je konzumirala sušene jabuke.

Profesor Arjmandi zato ohrabruje ljude koji su zainteresovani za održavanje, ili poboljšanje zdravlja svojih kostiju, da obrate pažnju na izuzetno pozitivan efekat koji suve šljive imaju na gustinu kostiju, pa su u tom smislu korisne za prevenciju i ublažavanje simptoma osteoporoze.

Studija ovog istraživanja je objavljena u Britanskom žurnalu ishrane.

Izvor: Smedia.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije