EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Resveratol, snažan antioksidans u kikirikiju

Iako većina nas misli da kikiriki pripada grupi slanih grickalica poput lešnika, oraha i pistaća, on je zapravo član porodice biljaka kojima pripadaju i sočivo i grašak.

Ovaj neobični plod kikiriki drveta raste neubičajeno i uvek na isti način. Svaki izdanak daje dve ili tri ljuske u kojima se po pravilu uvek nalazi dva do tri ploda koji su nepogrešivo sastavljeni od dve polovine ovijene crvenom ljuskom.

Mlade žene koje u svojoj adolescentskoj dobi konzumiraju hranu sa visokim sadržajem masti i nezdravu hranu (fast food) kasnije u životu imaju povećan rizik od nastanka raka dojke. Ove rezultate su dobili naučnici koji su poslednjih 9 godina sprovodili istraživanje u okviru Nacionalnog Instituta za javno zdravlje na Univerzitetu u Mičigenu, dokazujući da gojaznost i loše navike u ishrani mogu u velikom broju pospešiti mutaciju ćelija tkiva dojke.

Kikiriki se vrlo često smatra nezdravom grickalicom, ali zapravo nije tako. U samo 50g ovog neobičnog povrća nalazi se tolika količina mangana da možemo na ovaj način zadovoljiti čak trećinu dnevnih potreba za ovim hemijskim elementom. U kikirikiju se nalaze i triptofan, niacin ili vitamin B3, folati i bakar. Plod kikirikija je bogat proteinima i sadrži solidnu količinu kalorija, u 50g nalazi se čak 200 kalorija.

Kikiriki je odličan izvor vitamina E, niacina ili vitamina B3 i folata, proteina i mangana. Ali kikiriki sadrži i resveratol, fenolni antioksidans koji se nalazi i u crnom grožđu i crnom vinu pa će konzumiranje kikirikija, ali i crnog vina, izazvati čuveni Francuski paradoks. Iako se većina ljudi koji žive u Francuskoj hrane ne bas zdravo, ali konzumiraju vino na dnevnoj bazi, imaju izuzetno mali procenat kardiovaskularnih oboljenja.

Rizik od nastanka malingog oboljenja debelog creva se u velikoj meri smanjuje ukoliko redovno konzumiramo kikiriki, naravno u dnevno preporučenim dozama. Kikiriki sadrži nutrijente koji, po istraživanjima, smanjuju rizik od maligniteta kolona za 58% kod žena i 27% kod muškaraca. Folati i antioksidansi iz kikirikija stvaraju odličnu ravnotežu hemijskih elemenata koji stimulišu noramalan rad creva i naravno sprečavaju stvaranje maligniteta.

Redovna upotreba kikirikija, upravo zbog masti koje prirodno sadrži, može sprečiti nastanak kamenaca u žuči. Isto tako ukoliko tokom dana pojedete dnevno preporučenu dozu kikirikija, i to naravno ne onog usoljenog i prženog, možete biti sigurni da će takav kikiriki ići uvek u prilog Vašoj želji da regulišete telesnu masu. Antioksidansi iz kikirikija preveniraju nastanak srčanog i moždanog udara.

Izvor: doktor.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije