EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Rak kože izaziva virus?

Najpoznatiji primer virusa koji izazivaju rak su humani papiloma virusi koji su najčešći izazivač raka grlića materice što je otkrio Nobelovac, Nemac Harald zur Hauzen a sada su njegove kolege za petama jednom drugom papiloma virusu – onom koji navodno izaziva rak kože.

Guliver/Getty Images

Naučnici su uvereni da virus može da izazove i rak kože, a istraživači Centra za istraživanje raka u Hajdelbergu potkrepili su svoje pretpostavke dokazima.

Radi se, naime, o takozvanom belom raku kože, koji je veoma čest a od njega u Nemačkoj godišnje oboli čak 170.000 ljudi.

Ova vrsta raka kože je opasna, ali tek ponekad smrtonosna za razliku od crnog raka – melanoma.
Blaža varijanta o kojoj je reč retko metastazira i može da se odstrani. Ipak, često se javlja na licu i veliko je opterećenje za obolele.

Ultra-ljubičasti (UV) zraci su veliki faktor rizika. To se vidi po zemljama sa jačim zračenjem u kojima ljudi imaju belu kožu i nisu adaptirani. U Australiji, na primer, ovaj rak je pet puta češći nego u Nemačkoj.

„Jasno je da sunčevi UV zraci igraju važnu ulogu. Pretpostavljamo da sunčevi zraci negativno deluju u kombinaciji sa virusima“, kaže virolog u Centru za istraživanje raka Luc Gisman.

Hipoteza glasi: virus dovodi do raka, odnosno do stadijuma u kojem su ćelije kože posebno osetljive na UV zrake.

Za potvrdu hipoteze korišćeni su miševi čiji je genotip modifikovan kao da su zaraženi virusom. Kada su ovi i zdravi miševi izloženi UV zračenju – miševi zaraženi virusom oboleli su od raka kože, a zdravi miševi nisu.

Protiv onih poznatih papiloma virusa u međuvremenu postoji vakcina, ali da li je to moguće i za viruse koji izazivaju beli rak kože?

„Takva vakcina je sedam milja daleko. Nisam optimista da ćemo do toga doći u narednih deset ili dvadeset godina jer je situacija složena: Morate neku farmaceutsku kompaniju motivisati sa mnogo novca da bi investirala. Skeptičan sam jer se sećam koliko je teško išlo sa rakom grlića materice, a tamo su podaci bili kristalno jasni“, kazao je Gisman.

Izvor: Mondo (Tanjug)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije