EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Prirodni lekovi za prostatu

Prostata je muška polna žlezda sa unutrašnjim lučenjem o kojoj treba blagovremeno voditi računa jer je veoma skolona oboljevanju, pogotovo u srednjim i poznim godinama života.

Najpoznatiji uzroci oboljenja prostate jesu: razne infekcije, hronične upale besike i mokraćnih kanala, nepravilna ishrana, preterano konzumiranje alkohola i gaziranih pića, nasledni faktor i slično. Najčešći oblici bolesti prostate su dobroćudno uvećanje, zapaljenje i kancer.

Simptomi oboljenja prostate (otežano mokrenje, učestalo noćno mokrenje, slabiji mlaz urina, stalna potreba za mokrenjem), se javljaju kod oko 30 odsto muškaraca starijih od 65 godina a starenjem se broj obolelih povećava. Tegobe nisu ni malo prijatne, vremenom postaju sve izraženije a njihovo lečenje je dugotrajno.

Ovde ćemo navesti prirodne lekove koji pomažu u lečenju bolesti prostate, naročito kada je u pitanju dobroćudno uvećanje. Svaki prirodni lek pravilno i na vreme upotrebljen sigurno će dobrineti bržem ozdravljenju.

Za početak čajevi za prostatu: na prvom mestu to su čajevi od biljke male mlečike, brusnice, uve, koprive, kao i zeleni čaj.

Zeleni caj

Prema naučnim istraživanjima, zeleni čaj može usporiti razvoj raka prostate. Sastojak zelenog čaja po imenu polifenon E, je povezan sa primetnim smanjenjem vrednosti markera koji služe za praćenje razvoja raka prostate. Naime, pacijenti koji su svakodnevno, tokom mesec dana unosili kapsule polifenona E, imali su smanjenu prisutnost ključnih markera za oko 30%. Da bi se ovaj efekat postigao upotrbom zelenog čaja, istraživaci napominju da bi trebalo svakodnevno piti 12 šolja koncentrovanog caja ove lekovite biljke.

Mala mlečika odličan je prirodni lek za sve oblike oboljenja prostate, pa čak i kancera. Upotrebom ove biljke mogu se ublažiti i otkloniti simtomi obolele prostate, pa i izbeći operacija. Ukoliko je do operacije ipak doslo, ovaj čaj ublažice peckanje i u mnogome pomoći da se pacijent brže oporavi. Čaj od male mlečike priprema se na uobičajen način. Jedna mala kašika na jednu šolju ključale vode, ostavi se da odstoji 5 minuta. Čaj se pije svega dva puta dnevno i to ujutru na prazan stomak i uveče pola sata pre večere.

Naučno je dokazano da biljka brusnica ima antikancerogeno dejstvo. Čaj od brusnice se koristi u prevenciji i lečenju svih vrsta bakterija urinarnog trakta a dobro se pokazala i u preventivi i lečenju kancera prostate.

Čaj od listova medveđeg grožđa (uvin čaj), u narodu je poznat po tome da leči uvećanu prostatu kao i sve mokraćne organe.

Paradajz je odličan prirodni lek jer sadrži materije koje ne samo da čuvaju zdravlje ove žlezde, vec deluje i lekovito, čak i kod raka prostate. Za ovu vrstu lečenja paradajz mora biti svež ili pripremljen za zimnicu bez konzervanasa.

Polen (cvetni prah) povoljno deluje na prostatu. Preporučuje se doza od 15 grama dnevno, odnosno po jedna kafena kašičica ujutru, u podne i uveče.

Semenke bundeve, suncokreta, lubenice, krastavaca, lana i susam takođe imaju blagotvoran efekat u prevenciji i lečenju prostate.

Zatim orah, badem, kikiriki, soja, koprivabeli luk, kvasac, lecitin (iz soje) proteini (prvoklasne belančevine, najbolje ribe i postan sir).

Pšenične klice (biljna ulja iz klica pšenice) poznata su po svojoj efikasnosti u lečenju poremecaja reproduktivne funkcije a veoma su lekovita i za prostatu.

Preporučuje se hrana koja u sebi sadrži:

Cink jer sprečava promene na prostati. Najviše cinka imaju ostrige, morske školjke, haringa, semenke bundeve i suncokreta, pšenicne mekinje, integralni ovas, teleća i goveđa jetra (crna džigerica), goveđe meso i ćurece tamno meso, orasi, jaja, crni luk, pivski kvasac, soja, gljive, vinokozje mleko, mahunarke. Cink se može uzimati i u vidu tableta svakodnevno i to u početku do 60 mg dnevno, a kasnije se smanjuje doza na 30 mg.

Selen takođe veoma povoljno deluje na prostatu i zato treba uzimati pivski kvasac obogaćen selenom. Ako se uzima u obliku kapsula preporučuje se 100 mg dnevno.

Vitamin A blagotvorno deluje na sluzokožu svih genitalnih organa računajuci tu i prostatu.

Vitamin E je veoma bitan u održavanju vitalnosti reproduktivnog sistema poboljšavajući reproduktivnu sposobnost kod oba pola, što se povoljno odražava i na prostatu.

Lecitin je prirodna materija veoma dragocena za zdravlje, vrlo povoljno deluje i na prostatu.

Napomena: kada je zdravlje prostate u pitanju naročito je važno izbegavati ljute začine, alkohol i gazirana pica.

Izvor: priroda-leci-sve.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije