EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Povezanost Heliko bakterije pylori sa autoimunim oboljenjima

Heliko bakterija pylori (HP) je bakterija koja je normalan stanovnik u ljudskom organizmu ali ukoliko usled nekih razloga dođe do patološkog povećanja količine ove bakterije dolazi do oštećenja mukozne ovojnice želudca.

Postoji zaista mnogo simptoma koji mogu ukazati na to da se u organizmu nalazi povećana količina heliko bakterije. Neki od simptoma su loše i usporeno varenje hrane, bolovi u želudcu, vraćanje želudačne kiseline na usta, naduvenost, meteorizam, opstipacija, mučnina, dijareja, loš zadah iz usta, nervoza, hroničan zamor, crvenilo lica ili urtikarija, reaktivni artritis, bolovi u lopaticama, glavobolje ali i depresija.

Simptoma infekcije organizma heliko bakterijom ima zaista mnogo, ali oni koji spadaju u prvu grupu i koji se uvek javljaju su bol u stomaku, reflux, anemija, loš zahad, bolovi u grudima, gastritis i dijareja i opstipacija. Ukoliko imate ove simptome onda je potrebno da se obratite lekaru kako bi se uradile potrebne laboratorijske analize i kako bi se prepisala pravilna terapija. Heliko bakterija pylori se leči antibioticima i probioticima.

Digestivni sistem čoveka je veoma složena laboratorija koja nas svakodnevno snabdeva svim potrebnim hranjivim materijama. U samom gastrointestinalnom traktu se nalazi veliki broj veoma bitnih mikroorganizama koji su u službi efikasnog varenja hrane koju unesemo u toku dana, bakterije, gljivice, enzimi bez kojih varenje hrane ne bi bilo moguće ili otežano. Upravo do toga dolazi ukoliko se nivo koncentracije helikobakter pylori povisi.

U najnovijim istraživanjima infekcija heliko bakterijom se povezuje sa mnogim autoimunim oboljenjima, dijabetesom tip 2, Hašimoto sindromom, multiplom sklerozom, jer protein koja se nalazi na u helikobakter pylori ima veoma sličnu strukturu kao neka ljudska tkiva i organizam koji već ima neko autoimuno oboljenje može zameniti bakteriju i svoje sopstveno tkivo i umesto bakterije početi da napada tkivo i tako još više ugroziti ceo organizam.

Helikobakter je veoma neobična bakterija, naime, ona u isto vreme napada sluzokožu želudca i stvara enzim (ureaza) koji ima svojstvo da neutrališe želudačnu kiselinu kako bi se sama bakterija očuvala u kiseloj sredini. Tako da helikobakter ima dva patološka mehanizma delovanja, razređuje samu želudačnu kiselinu i uništava gastro-duodenalni mukus ili sluzokožu.

Kada primetite da duži vremenski period imate neki od simptoma koji se može povezati sa simptomima koje izaziva helikobakter onda je potrebno da se javite lekaru kako bi se utvrdilo o čemu se tačno radi. Infekcija helikobakterom se jednostavno dijagnostikuje. Laboratorijskim vađenjem krvi se utvrđuje ukupna količina helikobakter pylori u krvi i na osnovu tog nalaza se i prepisuje terapija.

Ukoliko laboratorijski nalazi pokažu povećane vrednosti helikobakter pylori u krvi i uz dodatne analize, ukoliko je potrebno, lekar je taj koji određuje terapiju. Nikako nemojte sami piti lekove i sami tražiti rešenja za ovo stanje jer je u pitanju infekcija i stanje koje se uz nepravilno lečenje može zakomplikovati i napraviti mnogo veće probleme.

Ukoliko se lečite od infekcije helikobakterijom pylori potrebno je da se pridržavate preciznih terapijskih termina. Pošto se terapija uobičajeno svodi na kombinaciju par lekova, antibiotika, sedativa, probiotika, potrebno je da tačno znate kada koji lek uzimate i da ih uvek uzimate na vreme kada je to po receptu i savetu lekara preporučeno i prepisano. Svako prekidanje terapije bez saveta lekara neće dovesti do izlečenja.

Medikamentozna terapija koju dobijete od svog lekara, a prepisanu na osnovu Vaših i samo Vaših simptoma i laboratorijskih analiza, treba upotpuniti i privremenom ili pak stalnom promenom režima ishrane. To ne znači da treba da gladujete nego treba da se posavetujete sa nutricionistom oko izbora namirnica, ritma obroka i količine istih. Režim ishrane je veoma bitno promeniti tokom akutnog perioda infekcije helikobakter pylori bakterijom.

Izvor: doktor.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije