EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Počinje sezona čajeva

Za one koji prate sada aktuelne turske serije, primetili su da za razliku od nas, oni piju čaj. Ukoliko ste se pitali koji čaj piju i kako se priprema, evo male priče o ovom napitku.

Turski čaj je vrsta crnog čaja koja se proizvodi na istočnoj obali Crnog mora u oblasti u kojoj preovlađuje blaga klima sa dosta padavina i sa veoma plodnim zemljištem. Ovaj čaj se priprema u specijalnom čajniku sastavljenom iz dva dela. Voda se zagreva u većem plićem čajniku i kada proključa deo se sipa u manji u koji se stavlja i nekoliko kašika čaja. Na ovaj način dobija se veoma jak, koncentrovan čaj. Prilikom serviranja preostala voda se koristi za razblaživanje skuvanog čaja, tako da svako prema ukusu može da dobije blaži ili jači napitak zavisno od želje. Čaj se pije iz manjih čaša kako bi zadržao toplotu, a istovremeno se može i uživati u njegovoj boji. Po želji se takođe dodaje i šećer – obavezno u kockama. Mleko i limun se u ovaj napitak ne dodaju.

Branje čaja

U muslimanskim zemljama na ovakav ili sličan način pripremljen napitak zamenjuje kafu i alkohol, ali predstavlja i bitan socijalan element – ispijanje čaja je pravi društveni događaj.
U Turskoj dominira čaj poznat pod imenom Rize tea. Nazvan je po istoimenoj oblasti u kojoj se gaji. Turska godišnje proizvede oko 6 procenata svetske proizvodnje čaja.
U kulturi Turske nuđenje čaja predstavlja znak prijateljstva i gostoprimstva na svakom mestu od restorana i bazara do stanova. Čaj se priprema i pije pre i posle obroka. Ipak popularnost je u samoj zemlji stekao tek u dvadesetom veku kao alternativa kafi koja je postala preskupa za uvoz u periodu nakon pada Otomanske imeprije. Po preporuci osnivača savremene Turske države Ataturka, Turci se okreću čaju kao domaćem proizvodu do kog je lako doći. Ovaj čaj domaćini će gostu ponuditi u malim čašicama u obliku lale, koje se drže za obod kako vrela sadržina ne bi opekla prste.

PRIPREMA TURSKOG ČAJA:

Da bi se napravio pravi turski čaj potrebno je pridržavati se nekih jednostavnih pravila:
– Čaj mora da se čuva u dobro zatvorenom pakovanju u koje neće prodreti vlaga ili mirisi.
– Potrebna je meka voda – ona koja ne sadrži puno krečnjaka, čajnik za grejanje vode i čajnik od keramike.
Postupak pripreme:
Isprati keramički čajnik toplom vodom i u njega staviti onoliko kašika čaja za koliko se ljudi priprema napitak.
U drugom čajniku zagrejati vodu do vrenja i sipati deo vode u keramički. Poklopiti da para ne bi izlazila i time se čaj hladio prebrzo. Ostaviti 10-15 minuta. Spremljen čaj se sipa u male čaše, ne više od 1/3 do 1/4 zavisno od toga koliko jak napitak želimo da spremimo. Čaša se dopni preostalom vrelom vodom iz čajnika u kom je zagrevana. Čaj se pije topao – za pola sata trebalo bi ga celog popiti.

Zanimljivost:

Pogledajte najspretnijeg konobara koji nosi neverovatnih 14 šoljica vrućeg čaja.

Izvor: Turizam za vas i nas (magicnobilje.com)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije