EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Peršunom protiv gojaznosti

Smanjite unos soli, redovno vežbajte, jedite brokoli, kupus i karfiol.

Fizička aktivnost, povrće, voće, kalijum, najvažniji su za ravnotežu hormona utelu. To što ste umorni, izbegavate seks ili se gojite nisu samo problemi kvaliteta života, nego su i zdravstveni. Uzrok tome je često disbalans hormona.

Naravno da neki hormonalni problemi imaju veće dugoročne posledice nego drugi, ali, bez optimalnog nivoa hormona, nema ni optimalnog funkcionisanja mozga. Svi ti simptomi upozoravaju da brže starite, zato na vreme uzmite stvar u svoje ruke.

Visok krvni pritisak uvećava simptome vezane za dijabetes, izaziva otkazivanje bubrega i mnoga druga oboljenja povezana s hormonima, a mogu ga izazvati problemi sa štitnom, nadbubrežnim žlezdama ili s bubrezima. Hormonski poremećaj kod žena može izazvati sterilitet, a kod muškarca oštećenje spermatozoida.

Uobičajeni prvi korak je smanjenje unosa soli putem ishrane, jer ona vezuje vodu u telu.

So može da se iz organizma izbaci menjanjem svakodnevne ishrane ili unosom „vodenih tableta“ ili diuretika (prirodni je peršun).

Fizička aktivnost je najvažnija za organizam. Vežbanje će pomoći u kontroli krvnog pritiska, a mišići će lakše apsorbovati glukozu. Osobe koje vežbaju imaju niži nivo šećera u krvi.

Većina hormonalnih tegoba lako se leči lekovima. Ako izaberete hormonsku terapiju kao vid borbe protiv simptoma menopauze, znajte da je ljudski (humani) estrogen (ne onaj dobijen iz biljaka) – najefikasniji.

Kortizon je steroid koji se koristi za lečenje raznih vrsta upalnih stanja (kožni osip, artritis, astma, bol u donjem delu leđa), jer umanjuje upalu. Ali, uzimanje previše kortizona može imati negativne posledice tako što se povećava rizik od povišenog krvnog pritiska, infekcija i slabljenja kostiju.

Brokoli, kupus i karfiol sadrže komponente koje pomažu pri ravnoteži hormona i štite od raka dojke. Proizvodi od soje, belog i crnog luka su odlični kao prevencija. Tu spada i mediteranska ishrana bogata maslinovim uljem, ribljim uljem, kalcijumom i voćem, zbog blagotvornih efekata na arterije.

Redovne kontrole

Ako osetite blagu depresiju, impotenciju ili neki drugi simptom vezan za seksualnost, proverite nivo testosterona, estrogena ili progesterona. U drugim slučajevima proverite: krvni pritisak (svake godine posle šesnaeste), štitnu žlezdu (jedanput posle 55. i na svakih pet godina posle toga), šećer u krvi (jednom u 20. godini, jednom u 35. i na svakih pet godina posle toga).

Izvor: vesti-online.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije