EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Paradajz – moćan antioksidans

Stručnjaci iz Australije sproveli su istraživanje koje je pokazalo da je kuvani paradajz odlično sredstvo u borbi protiv visokog krvnog pritiska i holesterola.

Stručnjaci iz Australije sproveli su istraživanje koje je pokazalo da je kuvani paradajz odlično sredstvo u borbi protiv visokog krvnog pritiska i holesterola. Toliko je dobar da može da bude odlična alternativa za pojedine lekove koji se koriste kod srčanih problema.

Naime, dnevno konzumiranje 50 grama ili pola litre soka od paradajza pomaže pacijentima sa srčanim problemima i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, a sve to zbog visokog nivoa likopena, moćnog antioksidansa, kojeg ima i lubenicama, papaji, naru, doduše u manjem procentu.

Testovima je ustanovljeno da je naročito dobar kuvan paradajz, jer telo upravo iz njega apsorbuje najviše likopena.

Nije problem unositi do 50 grama paradajza dnevno. Možete to postići jedući testeninu, picu ili pijući sok od paradajza. Ako se dnevno uzima više od 25 mg likopena, to može da smanji loš holesterol za deset odsto“, rekla je Karin Rid, vođa istraživanja, naglasivši da je mnogo bolje konzumirati paradajz nego piti propisane lekove koji mogu da izazovu bolove u mišićima, slabost i oštećenje nerava.

Istovremeno, kulinari će vas posavetovati da svež paradajz ne držite u frižideru, već na nekom drugom hladnom mestu kako bi zadržao ukus. Možete, recimo, da ih stavite u neku posudu sa rupicama kako bi vazduh slobodno kružio oko njih. Ali, ako hoćete da se razvije ukus blago nedozrelog paradajza, stavite ga u papirnu kesu zajedno sa jednom jabukom. Viljuškom izbockajte kesu kako bi u njoj bilo dovoljno vazduha i ostavite je dan ili dva na sobnoj temperaturi.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije