EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Paracetamol može biti opasan?

Ako svakodnevno uzimate nešto veću dozu paracetamola od one preporučene, možete se naći u životnoj opasnosti, upozoravaju lekari.

sk8geek / Flickr.com

Opasna doza možda je samo nekoliko pilula više od regularne dnevne doze.

Istraživanje koje je obavljeno na Univerzitetu u Edinburgu na 161 slučaju pokazala su da testovi krvi nekada ne pokazuju predoziranje paracetamolom.

Kod svih ispitanika pojavili su se problemi sa jetrom i mozgom zbog čega su morali da idu na dijalizu i bila im je potrebna pomoć u disanju. Oni su takođe i češće umirali od komplikacija za razliku od pacijenata koji su uzimali mnogo veću dozu paracetamola.

Takođe, istraživači iz Kings Koledža u Londonu i sa Lund Univerziteta u Švedskoj otkrili su kako taj lek deluje na telo. Naime, on utiče putem proteina na nervne ćelije pod nazivom TRPA1.

Naučnici se nadaju da će zahvaljujući tom otkriću pronaći nove, manje štetne načine da olakšaju bolove pacijentima.

Kako uzimati paracetamol?

Paracetamol strogo uzimajte po preporukama na pakovanju ili prema savetima lekara i farmaceuta.

Tablete obično sadrže 500 mg. Odrasle osobe mogu da uzimaju jednu do dve tablete paracetamola na svakih četiri do šest sati, dakle do osam dnevno.

Ako slučajno uzmete veću dozu paracetamola, trebalo bi da preskočite sledeću, kako ne biste prekoračili dozvoljenu granicu. Ako se osetite loše, pozovite vašeg lekara ili hitnu pomoć.

Zapamtite da povećavanjem doze ne možete učiniti da vam bol prođe brže, nego samo možete pogoršati opšte zdravstveno stanje.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije