EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Obazrivo sa čišćenjem stomaka

Smatralo se da je ovo prirodan način da poboljšate opšte zdravlje. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da procedura poznata kao čišćenje creva može dovesti do opasnih neželjenih efekata.

Foto: KillR-B/sxc.hu

Čišćenje debelog creva, poznato i kao hidrokolon terapija ili kolonoterapija veoma je popularan tretman. Najčešće se izvodi u spa centrima, a podrazumeva ispiranje debelog creva vodom kroz cevčicu koja se smešta u rektum.

Takođe su dostupne i tablete za kućnu upotrebu sa istom funkcijom.

Međutim, naučnici tvrde da ne postoji pouzdan dokaz da je bilo koji od ovih tretmana efikasan i da nepravilna upotreba može dovesti do grčeva, otkazivanja bubrega, pa čak i smrti u retkim slučajevima.

Iako je pročišćavanje creva već vekovima unazad poznat metod za oslobađanje organizma od toksina, nije dokazano da zaista ima efekta.

Poslednjih nekoliko godina je postalo naročito popularno, jer su proizvođači tableta sa laksativnim efektom tvrdili da njihov proizvod pomaže i u mršavljenju. Oni tvrde da se ovim tabletama jača imunitet, ubrzava metabolizam, daje dodatna energija, međutim, najverovatnije je u pitanju placebo efekat.

U najnovijim studijama zabeležene su brojne kontraidikacije do kojih ovi tremani mogu da dovedu – grčevi, nadimanje, mučnina, povraćanje, disbalans elektrolita i otkazivanje bubrega. U nekim od ovih lekova su čak pronađeni i toksini.

Određeni herbalni preparati su bili povezani sa pojavom anemije i problema sa jetrom.

S druge strane, mnogi spa centri koji nude ovu uslugu nemaju obučeno osoblje. Tretmane obavljaju priučeni tehničari koji imaju završenu samo srednju školu.

Naučnici smatraju da nema potrebe sprovoditi ovakve radikalne metode i propuštati 60 litara vode kroz debelo crevo. Postoji dobar razlog zašto odlazimo u toalet i ako to činimo redovno, znači da smo zdravi. Priroda sve čini sama.

Najvažnije je da se hranimo zdravo i da vežbamo redovno.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije