EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Neophodni vitamini iz tanjira

Vitamini i minerali su važan aspekt ishrane, a istraživači kažu da oni mogu pomoći u sprečavanju bolesti raka i srčanih problema. Ta istraživanja se više odnose na vitamine koji se nalaze u hrani,a manje na suplemente.

Ako jedete hranljivu hranu poput voća i povrća – verovatno ćete u organizam unositi sve što vam je potrebno; suplementi nude jednostavnu formu vitamina, koje treba koristiti samo kada niste u mogućnosti da jedete hranljive namirnice.

Beta karoten

Ima ga u šargarepi, slatkom paradajzu i zelenim paprikama – između ostalih. Antioksidanti se u telu pretvaraju u vitamin A, koji je važan za zdrav vid, dobar imuni system i lepu kožu. Istraživanja pokazuju da suplementi čak povećavaju rizik za dobijanje raka pluća, naročito kod pušača.

Ne koristite suplemente ako ste pušač, i pokušajte da se snabdete beta karotenom iz voća i povrća, bilo da pušite ili ne.

Kalcijum

Našem telu je preko potereban kalcijum, a ima ga uglavnom u mlečnim proizvodima: mleku, jogurtu i siru.

Suplementi nisu loša ideja ako ne volite mleko, ali ih ne konzumirajte ukoliko ste žensko starije od 70 godina i ako ste skloni dobijanju kamena u bubregu

Folna kiselina

Folna kiselina, koja sprečava defekt neuralne cevi kod beba, nalazi se u utvrđenim žitaricama, tamno zelenom povrću, mahunarkama, soku od citrusnog voća, hlebu i testeninama.

Dnevno vam je potrebno oko 400 miligrama, iz vitamina B, a ako ste u drugom stanju ili dojite – 600 m. Ovu količinu bi trebalo uzeti iz hrane, suplemenata ili i jednog i drugog.

Gvožđe

Možda ne volite hranu bogatu gvožđem (jetra i ostali životinjski organi), ali je ovaj vitamin važan za pravilno funkcionisanje crvenih krvnih crnaca, koji sprečavaju nastanak anemije.

Jedite posno meso, morske plodove, koštunjavo voće i lisnato povrće. Ako ste anemični, možda će vam biti potrebni i suplementi, koje će vam prepisati doktor.

Kalijum

Kalijum snižava krvni pritisak, reguliše srčani ritam i reguliše pojavu previsokog kalijuma u organizmu. Suplemente koristite ako uzimate kalijum diuretike za srčana oboljenja. Imajte na umu da previše kalijuma loše utiče na starije ljude kao i one sa bolestima bubrega.

Selen

Telu su potrebne male količine selena, koji se nalazi u mesu, morskoj hrani, jajima i hlebu. Istraživanja pokazuju da 200 mikrograma dnevno smanjuju rizik od dobijanja raka prostate i pluća.

Vitamin C

Vitamin C je koristan iz mnogo razloga a nalazi se u citrusnom voću, brokoliju, zelenim paprikama…Trudite se da ovaj vitamin uzimate kroz hranu, a suplemente možete koristiti ako ste pušač.

Vitamin D

Vitamin D koji pomaže telu da apsorbuje kalijum, je neophodan za zdravlje kostiju. Uglavnom ga dobijamo od izlaganja suncu, a ne koroz hranu. Nedostatak vitamina D dovodi do osteoporoze i rahitisa kod dece. Neka istraživanje navode da ovaj vitamin smanjuje rizik od dobijanja dijabetesa tipova 1 i 2, multiple skleroze – međutim ovi navodi se još moraju istraživati.

Iako je i sasvim malo izlaganje suncu dovoljno, suplementi se neretko koriste u slučajevma slabog izlaganja dnevnoj svetlosti, ako ste stariji od 50 godina ili ako imate tamnu kožu.

Vitamin E

Neka istraživanja navodila su da vitamin E štiti srce, ali se to pokazalo kao netačno. U svakom slučaju, zaboravite na suplemente i uzimajte hranu bogatu ovim vitaminom (suncokretovo ulje, jaja, žitarice i zeleno lisnato povrće.) Imajte na umu da kuvanje hrane smanjuje količinu vitamina E.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije