EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Naučite pravilno da sedite uz malo truda

S obzirom da je naše telo stvoreno za kretanje i da tako najbolje funkcioniše, najbolje što možete da uradite za sebe u toku radnog dana jeste da menjate položaj tela kada god to možete. Ne postoji posao koji Vam neće dozvoliti da na svakih 15 minuta ustanete i uradite par vežbi istezanja i tako olakšate sebi dan i sprečite sve eventualne posledice dugotrajnog sedenja. Ako se bol u ledjima ipak javi, vreme je da poradite na jačanju leđnih mišića.

Foto:coachbane.blogspot.com

Ako je kompjuter Vaše svakodnevno i osnovno sredstvo za rad onda se potrudite da jednostavnim podešavanjem visine monitora sprečite bolove u vratnom delu kičme. Centar monitora podesite u visini očiju kako bi stimulisali pravilnu posturu vratnog dela kičme. Pri ovom merenju svakako vodite računa da ste u pravilnom, ispravljenom sedećem položaju.

Prvo na šta morate da obratite pažnju je položaj u kom sedite, položaj stolice, tvrdoća sedećeg dela stolice i naslona, visina stola i pozicija kompjutera. Stolicu podesite tako da naslon daje dobru potporu leđnim mišićima, postavite je na visinu koja odgovara dužini Vaših nogu, izbegavajte preveliku fleksiju u zglobu kuka i kolena. Razdaljina ruku od tastature mora da bude koliko i dužina podlaktica, jer time štitite i svoje oči od oštećenja.

Sati provedeni u nepravilnom sedećem položaju, mogu imati trenutne posledice poput trnjenja u nogama ili rukama, glavobolje, bola u lumbalnom delu kičme, ali mnogo važnije su one posledice koje ima ovaj položaj tela na duže staze. Promene koje nepravilan sedeći položaj može imati su strukturalni deformiteti kičmenog stuba i narušavanje normalnog stojećeg stava, otežano disanje ali i ozbiljni problemi kao što je variranje krvnog pritiska.

Živimo u savremenom dobu, visoko razvijene tehnologije ali se kao novi problem širom sveta pojavljuje veliki broj oboljenja vezanih za dugo sedenje na poslu. Oko 10 miliona ljudi svakodnevno provodi 6h ili više sati sedeći ispred kompjutera ili je na neki drugi način je primorano poslom za poziciju sedenja na stolici. Sedeći polozaj i neaktivnost mišića u periodu od 6 sati ili duže ostavlja posledice na naš koštano-mišićni sistem.

Izvor: doktor.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije