EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Namirnice bogate masnim kiselinama popravljaju raspoloženje

Kada smo tužni i neraspoloženi utehu često nalazimo u čokoladi, sladoledu ili čipsu. Istraživanja otkrivaju da li zaista ove poslastice utiču na naše raspoloženje i kako.

Mnoge namirnice za kojima posežemo u trenutcima tuge bogate su masnim kiselinama. Zato su naučnici iz Belgije sproveli istraživanje na 12 zdravih osoba normalne težine.

Nakon što su im puštali tužnu muziku i video snimke, istraživači su nekima od ovih ljudi infuzijom dali masne kiseline, dok su drugi dobili slanu infuziju. Zatim su naučnici skenirali njihovu moždanu aktivnost i razgovarali o tome kako se učesnici istraživanja osećaju.

Iako nisu znali ko od njih je dobio koju infuziju, oni koji su infuzijom dobili masne kisaline opisali su svoja osećanja kao manje tužna od pacijenata „nahranjenih“ slanom infuzijom.

Naučnici su zaključili da bez obzira što nije bilo prijatnog ukusa hrane i uživanja u jelu, masne kiseline su uticale na raspoloženje. Stomak je na neki način komunicirao sa mozgom.

Oni smatraju da će dalja istraživanja u mnogome pomoći da se razume veza između ishrane, raspoloženja ali i različitih poremećaja, kao što su gojaznost i depresija. Dalja istraživanja bi čak mogla da pomognu u pronalasku leka za depresiju.

Ne samo što je veoma ukusna i zdrava, pastrmka je dokazano i odličan saveznik u borbi sa lošim raspoloženjem. Ona sadrži vitamin b, koji je najbolji prirodni antidepresiv. Slično deluju i začetina, bademi, brokoli i zeleni čaj.

Izvor: Smedia.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije