EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Najveće zablude o zdravom kuvanju

Ponekad u nameri da pripremamo zdrava jela nesvesno pravimo greške koje mogu da naškode našem organizmu.

SAMO SVEŽE VOĆE I POVRĆE
Nutricionista E.A. Stjujart savetuje domaćice da ne zaborave da sezonsko voće zamrznu i sačuvaju za zimu. On objašnjava da smrznuto voće i povrće ima slične hranjive vrednosti kao sveže i da je odlično za kolače. Zamrznuto sezonsko voće ima više hranljivih namirnica od svežeg uvoznog koje je putovalo kilometrima pre nego što je stiglo na vašu trpezu.

Zdrava salata ne mora uvek da bude zelena. Isprobajte različite mešavine, na primer, ubacite borovnice u salatu sa paradajzom, orasima ili avokadom. Koristite namirnice koje nikada niste probali ili ih retko jedete.

IZBACITI SVE MASNOĆE
Nisu sve masti iste, niti loše. Osim što su potrebne kao izvor energije, one telu daju neophodne masne kiseline koje su važne za srce i mozak. Takođe, masnoće pružaju ukus i osećaj sitosti, čak i ako jedemo manje. Umesto da izbegavate sve masti, izbegavajte samo veće količine zasićenih i sve transmasti.

Zasićene masti se uglavnom nalaze u mastima životinjskog porekla kao što su maslac, mleko i masno meso. Transmasti nastaju preradom biljnih masti, one povećavaju nivo lošeg holesterola u krvi i istovremeno smanjuju količinu dobrog. Za kuvanje koristite biljno ulje kao što je maslinovo. Jedite ribu ali izbegavajte pržene grickalice.

NE PLANIRATI UNAPRED
Najčešća prepreka zdravoj ishrani je nedostatak planiranja. Jedan dan u nedelji isplanirajte jelovnik za sledećih sedam dana i planski kupite namirnice. Neka kuhinja bude snabdevena tako da možete da kuvate. Ako u kupovinu dođete sa unapred pripremljenim spiskom, manja je verovatnoća da ćete kupovati bez razmišljanja i lošu hranu. Kod kuće odmah sortirajte namirnice tako da olakšate kuvanje.

PRINCIP SVE ILI NIŠTA 
Ako ne isključujete ni jednu namirnicu iz ishrane, veća je verovatnoća da ćete istrajati u nameri da jedete zdravije. Najvažniji princip zdrave ihrane je uravnoteženost. Ako je čokolada vaša slabost, uključite je u svoj jelovnik, ali kupite tamniju i jedite manje količine.

Izvor: Smedia.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije