EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Najčešće greške koje pravimo kada smo na dijeti

U cilju da što pre postignemo željene efekte dijete vrlo često pravimo greške u odabiru namirnica.

Prva greška koju većina ljudi pravi je izbacivanje voća jer ono sadrži šećere. Voće sadrži šećere ali vrstu šećera koji su prirodni i ne utiču na povećanje nivoa šećera u krvi kao veštački proizvodi. Voće sadrži fruktozu koja direktno utiče na glikogen u jetri i upravo fruktoza stimuliše nivo energije koju Vaše telo proizvodi tokom dana.

Svaki dijetarni program zahteva posvećenost i poštovanje namirnica, količine obroka ali i vremena kada se taj obrok konzumira. Ovo je odličan način da svoj metabolizam dovete u najefikasnije stanje ali nikako ne smete dozvoliti da Vaša ishrana postane monotona. Menjajte vrstu namirnica koju jedete, svakih par dana ubacite u jelovnik novu namirnicu jer ćete samo tako uspeti da ostvarite željeni cilj a pri tom nećete sebi stvoriti dosadnu rutinu.

Verovatno ste svi, od barem jedne osobe, čuli da kada ste na dijeti nije baš pametno da jedete crveno meso i proizvode napravljene od crvenog mesa. Ovakav savet zapravo nema pokriće. Ništa brže nećete smršati ako iz jelovnika potpuno izbacite crveno meso, a pri tom je crveno meso veoma važna namirnica za naše mišiće i odličan izvor gvožđa, cinka i vitamina B12. Dovoljno je samo da vodite računa o veličini porcije.

Kada se obratite nutricionisti obično se kući vratite zbunjeni i sa velikim spiskom namirnica koje ne smete da koristite dok ste na dijeti. Naravno, svih pravila se ne treba slepo pridržavati. Nemojte prestati sa svim svojim navikama naglo. Kafa je jedna od namirnica koju smete konzumirati, u umerenoj količini, do 2 šoljice dnevno. Prirodni čajevi se isto tako smeju konzumirati, i odlični su kao diuretici i tokom dijete Vam samo mogu pomoći.

Ukoliko ste osoba koja redovno vežba ili tek počinje sa vežbanjem morate voditi računa o unosu tečnosti i energetskih napitaka tokom i posle treninga. Ako ste i na dijeti to ne mora da znači da smete da pijete energetske napitke tokom treninga, jer takva pića sadrže veliku količinu proteina, šećera i elektrolita koji Vam nisu potrebni. Dovoljno je da pre treninga pojedete bananu i tokom treninga pijete vodu.

Izvor: doktor.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije