EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Moć malih sardina

Sardine su verovatno najzastupljenija riba u većini naših prodavnica u Srbiji, ali koliko zapravo znate o tome šta se sve nalazi u malenoj konzervi ribe?

Sardine sadrže veliki broj raznih nutrijenata koji pomažu zdravlju kardiovaskularnog sistema. Sardine su jedan od najbitnijih izvora omega 3 masnih kiselina koje snižavaju nivo triglicerida i holesterola u krvi. U samo 100 g sardina se nalazi i preko 50% dnevnih potreba za ovim masnim kiselinama.

Sardine sadrže omega 3 masne kiseline, vitamin B12, selen, triptofan, fosrof, kalcijum, vitamin B3. U samo 100 g sardina se nalazi i preko 100% dnevnih potreba za vitaminom B12 koji u velikoj meri pomaže očuvanju kardiovaskularnog sistema na taj način što utiče na ravnotežu količine homocisteina u krvi. Homocistein je supstanca koja dovodi do oštećenja krvnih sudova i povećava rizik od nastanka ateroskleroze.

Sardine su jako bitan izvor kalcijuma i vitamina D. Ova dva nutrijenta igraju bitnu ulogu u zaštiti kostiju. Vitamin D je najbitniji faktor u građi i očuvanju kostiju celog organizma. Vitamin D koji sardine sadrže poboljšava absorpciju kalcijuma. Sardine sadrže i fosfor koji isto tako ojačava kosti, ojačavajući matriks kosti.

Sardine sadrže veoma zanimljive materije, purine. Purini se nalaze u biljkama, životinjama pa i u ljudskom organizmu.

Purini su supstance koje se kod nekih ljudi mogu pokazati kao glavna supstanca i razlog nekih oboljenja, zato prevelik unos ovih materija zna napraviti problem. Purini se metabolizmom razgrađuju do nivoa ureične kiseline koja se taloži i stvara oštećenja bubrega, stvaranje kamenaca u bubregu ili žuči.

Vitamini i minerali koji se nalaze u sardinama su bitni za normalan rad ćelije. Samim tim je bitno da se regularnom ishranom i količinom vitamina i minerala očuva rad i život ćelije jer će svaka promena u radu ćelije može dovesti do njene promene u malignu ćeliju. Selen koji se u velikoj meri nalazi u sardinama je veoma jak antioksidans koji štiti sve ćelije od oštećenja.

Izvor: doktor.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije