EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Mobilni telefoni, olovke i četke za kosu prenose razne bolesti

Zbog tuđih hemijskih olovki ili četki za kosu lako se može zaraziti ešerihijom koli, prehladom, pa čak i hepatitisom, a daljinski upravljač je česta meta raznih bakterija i virusa.

Iako su neophodni u prodavnicama, kolica i korpe su puni mikroba, a na 80 odsto njih  nalazi se ešerihija koli, kako je pokazalo najnovije američko istraživanje. Međutim, na njima se nalaze i bakterije koje izazivaju grip, prehladu i dijareju. Kako biste izbegli moguće zaraze, dezinfikujte naslone i stolice za decu ili obavezno operite ruke pre i posle kupovine.

 

Pripazite i kada sledeći put budete podizali novac na bankomatu jer su dugmići na dodir prepuni bakterija. Osim ešerihije koli, na njima se nalazi i bakterija otporna na antibiotike MRSA. Ta bakterija izaziva ozbiljne infekcije na koži, a ponekad može da odvede i u smrt. Sprečite zaraze dezinfikovanjem površina koje dirate i redovinim pranjem ruku.

Ukoliko prenoćite kod prijatelja ili partnera, ni u kom slučaju ne upotrebljavajte njihove četkice za zube jer možete da zaradite prehladu, grip, neku od disajnih bolesti, pa čak i hepatitis B. Kad smo već kod deljenja, nije dobro pozajmljivati ni tuđe četke za kosu jer su i na njima pronađeni bakterija MRSA i drugi mikrobi.

Isto tako, strogo je zabranjeno korišćenje tuđih brijača. Čak i ako se ne to ne vidi, zbog posekotina izazvanih brijačima, krv prenosi opasne bolesti poput hepatitisa B.

Ženski mobilni telefoni su prljaviji

Uz brojne bezopasne bakterije na mobilnim telefonima se mogu naći opasne ešerihija koli, bakterija MRSA i virus gripa. Ženski mobilni su prljaviji od muških zbog bakterija iz šminke, pa ih treba čistiti dezinfekcionim maramicama i redovno prati ruke.

Nosite svoju hemijsku olovku

Ne bi smeli da pozajmljujete hemijske olovke jer ih većina stavlja u usta, a tako možete da  prenesete respiratorne viruse ili infekcije usta. Ako ih već pozajmljujete, dezinfikujte ih.

Izvor: Blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije