EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Mediteranska ishrana za zdravo srce

Ishrana zasnovana na ribi, mahunama, povrću i skromnim količinama alkohola smanjuje šanse od srčanog udara, još jednom su potvrdili naučnici.

Tokom 9 godina, dr Klinton Rajt sa Univerziteta u Majamiju pratio je sa svojim kolegama 2.500 stanovnika severnog Menhetna u kom živi 63 odsto Hispano-Amerikanaca, 20 odsto Afro-Amerikanaca i 15 odsto belaca.

Naučnici su proučavali njihove navike u ishrani na 9-ostepenoj skali. Što je viši broj, to je ishrana osobe bliža mediteranskoj – sa dosta ribe, povrća, biljnog ulja i veoma malo mesa i životinjske masti.

Više od 300 osoba je umrlo za vreme trajanja studije od vaskularnih problema. i to su bili većinom oni koji se nisu pridržavali zdravih navika.

„Mediteranska dijeta veoma povoljno utiče na zdravlje srca. Bogata je vlaknima i omega 3 masnim kiselinama koje povoljno utiču na organizam“, rekao je dr Rajt.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije