EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Manjak sna donosi štetne navike

Dve trećine američkih tinejdžera koji radnim danima spavaju manje od osam časova tokom noći, sklonije je pušenju, konzumiranju alkohola i tučama nego njihovi vršnjaci koji duže spavaju, ukazuje studija američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

bcmom / Flickr.com

Među 12.000 tinejdžera obuhvaćenih ovom studijom, čak 68,9 odsto je prijavilo da prosečno tokom noći uoči radnog dana spava manje od osam časova.

Utvrđeno je da su takvi skloniji tzv. „rizičnom“ ponašanju – pušenju cigareta ili marihuane, pijenju alkohola itd. Da je pilo alkohol u prethodnih 30 dana prijavilo je 50,3 odsto tinejdžera s deficitom sna, dok je takvih među onima koji spavaju duže bilo 36,7 odsto.

Tinejdžeri koji spavaju manje od osam časova uoči radnog dana su manje skloni fizičkoj aktivnosti, ali su zato seksualno aktivniji, naklonjeni tuči i razmišljanju o samoubistvu. Takođe su skloniji da koriste kompjuter duže od tri časa dnevno nego vršnjaci koji duže spavaju.

U časovima provedenim pred TV ekranom nije uočena razlika između tinejdžera koji tokom noći spavaju manje i onih koji spavaju više od osam sati.

Izvor: B92 (TANJUG)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije