EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Losos je najzdraviji prirodni izvor omega masnih kiselina

Svima je poznato da su omega masne kiseline pravi lek za ljudski organizam, a jedna od namirnica koja sadrži ovu čudesnu supstancu je losos.

Losos je riba specifična po tome što živi i u morskoj i u rečnoj vodi. U pitanju je jedna od najzdravijih riba na svetu i vrsta ribe na koju ne utiču zagađenja vode tako da uvek dolazi do nas čista i puna dobrih materija.

U samo 120g lososa ima čak preko 100% dnevnih količina triptofana, vitamina D, oko 80% omega masnih kiselina i selena, oko 50% vitamina B3, B12 i proteina. Losos sadrži i cink, kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe. I samo 250 kalorija. Losos sa svim ovim materijama predstavlja možda i najzdraviju namirnicu na svetu.

Omega tri masne kiseline koje se nalaze u sočnom mesu lososa primarno imaju protiv-zapaljensko dejstvo.

Znajući da su zapaljenski procesi u organizmu u najvećem broju odgovorni za nastanak raznih oboljenja, kardiovaskularnih oboljenja, šećerne bolesti, određenih vrsta malignih oboljenja pa čak i artritičnih promena losos je dvostruko koristan.

Omega 3 masne kiseline preveniraju nastanak krvnih ugrušaka i snižavaju nivo holesterola u krvi.

Najnovija istraživanja su pokazala da osobe koje konzumiraju meso lososa u veikoj meri mogu prevenirati oštećenja mođdanog tkiva i samim tim sprečiti nastanak Alchajmerove bolesti ali i drugih oblika demencije.

Losos isto tako sadrži bioaktivne molekule proteina ili bioaktivne peptide koji na specifičan način jačaju hrskavicu, blagotvorno deluju na zapaljenske procese digestivnog trakta i utiče na efikasnost insulina.

Losos je riba koja je zasigurno najbogatiji prirodni izvor vitamina D.

U manje od 50gr lososa se nalazi i do 100 internacionalnih jedinica vitamina D.

Ovaj vitamin štiti naš organizam od neželjenih zapaljenskih procesa, čuva naše sposobnosti pamćenja i mentalno zdravlje, snižava nivo negativnih materija koje utiču na menjanje ćelija pluća, dojke, debelog creva i prostate.

Izvor: doktor.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije