EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Limun – čudotvorna namirnica koja leči i topi kilograme

Osim što pomaže da se oslobodite suvišnih kilograma, ova čudotvorna namirnica pomaže i u lečenju brojnih zdravstvenih tegoba.
Peni Stanvaj, autorka knjige „Čudotvorni limun“, tvrdi da je limun moćna hrana koja osim što je najbolji izbor ako želimo da utolimo žeđ i pobedimo visoke temperature, pomaže i kod široke lepeze bolesti i zdravstvenih tegoba, piše Magazin.
TOPI KILOGRAME
Uz sok od limuna ćete lakše istopiti suvišne kilograme i sprečiti njihovo nagomilavanje na pogrešnim mestima, tvrde stručnjaci. Za najbolje rezultate, sok od limuna pijte ujutro pre obroka, jer ćete tako ubrzati metabolizam, a kalorije se neće „lepiti“ za kritične zone.

RAZBIJA KAMEN U ŽUČI
Oko 80 odsto kamena u žuči sastoji se od holesterola, koji se stvara kada jetra ili žuč ne mogu uspešno da ga izbace. Zbog nedostatka želučane kiseline kontrakcije žuči mogu biti oslabljene. Time se objašnjava smanjeno neredovito pražnjenje žučnog soka i zaostajanja „starog“ ustajalog žučnog soka, koji se zatim taloži u holesterolski kamenac. Zato se preporučuje konzumacija kiselih namirnica pre obroka, jer one mogu da imitiraju želučanu kiselinu i „ohrabre“ žuč na kontrakcije kako bi izbacio kamenac. Limun je za to idealna namirnica!

SMIRUJE KAŠALJ
Ovo voće podstiče izbacivanje sekreta iz bronhija, pa je limun nezaobilazan kod prehlade ili gripa. Petogodišnje istraživanje sprovedeno nad više od 63.000 osoba iz Singapura pokazalo je da ishrana bogata vlaknima iz voća može da ublaži hronični kašalj. Flavonoidi, koji imaju antioksidantska svojstva, štite pluća od upala i smanjuju oštećenje tkiva.

Da biste ublažili kašalj, popijte limunadu ili narežite pola limuna na tanje kriške i ubacite ih u pola litre vode zajedno s napuklim lanenim semenkama i lagano kuvajte 20 minuta. Procedite i zasladite sa malo meda.

UBLAŽAVA SIMPTOME PSORIJAZE
Psorijaza je Hronična kožna bolest koja zahteva uporno i dugotrajno sistematsko lečenje. Limunska kiselina iz soka limuna može da ublaži suvoću kože i umanji njeno ljuskanje. Ujedno pomaže da se obnovi vlažnost kože i ubrzava skidanje mrtvog sloja ćelija..

Nekoliko puta dnevno nanesite limunov sok na područje zahvaćeno psorijazom i zadržite se par minuta na suncu. Za vreme nekoliko nedelja povećavajte vreme koje provodite na suncu. Limunov sok bogat je psoralenima, prirodnim sastojcima iz bilja koji su vrlo osetljivi na UVA zrake i reaguju na ćelije kože.

SPREČAVA ZATVOR
Limun je bogat izvor pektina, vrste vlakna koja se u crevima pretvaraju u gel i olakšavaju njihove kontrakcije. S druge strane, celuloza privlači vodu, što olakšava probavu. U svakodnevnu ishranu uključite limunov sok i koricu.

SNIŽAVA PRITISAK
Kalijum iz limuna pomaže pri regulaciji telesnih tečnosti, a magnezijum opušta arterije. Takođe, flavonoidi su nutrijenti koji limunu daju žutu boju, jačaju kapilare i olakšavaju protok kiseonika u organizmu pa na taj način štite naše kardiovaskularno zdravlje. Takođe, limunov sok je sličan nekim lekovima koji se koriste za snižavanje pritisak – ACE inhibitorima, jer inhibira stvaranje hormona angistina u bubrezima.

PREVENCIJA URINARNIH INFEKCIJA
Nezdrava ishrana pogoršava probleme sa upalom bešike, jer kisela mokraća samo povećava bolove. Normalni pH mokraće varira između 4,5 i 9, a idealan je oko 5,8 i 6,8. Iznenađujuće, limunov sok u našem telu ima blago alkalizujući učinak.
Pijte sok od polovne limuna dva do tri puta dnevno. Limun možete koristiti kao zamenu za sirće. Salate će živnuti, a limun možete da dodajete i u razne sosove za testeninu. Najpoznatija je upotreba limuna uz riblje specijalitete. Sok od limuna voćnoj salati daje poseban ukus, a isečeno voće duže održava svežim.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije