EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Kupine – supervoće za vaše zdravlje!

Kupina zbog svog blagotvornog dejstva zaslužuje da zauzme mesto u vašoj ishrani. Ovo supervoće može da se koristi za sprečavanje anemije, srčanih bolesti, raka, ali i za jačanje imuniteta.

Jačanje imunog sistema

Kupine su bogate vitaminom C koji je bitan za funkcionisanje imunog sistema i kardiovaskularno zdravlje uopšte. Vitamin C olakšava i apsorpciju gvožđa pa su kupine dobre i za anemiju.

Za zdravo varenje

Kupine su bogate vlaknima, za razliku od većine drugog voća. Vlakno je bitno za funkcionisanje creva i pomaže u održavanju zdrave telesne težine, a treba i naglasiti da kupine imaju izuzetno malu kalorijsku vrednost. Takođe, kupine pomažu kod smanjenja holesterola.

Zarastanje rana

Kupine su bogate taninom koji zateže tkivo i pomaže u sužavanju krvnih sudova, što pomaže kod zarastanja rana. U tradicionalnoj medicini je kupina korišćena i kao oblog za rane.

Borba protiv tumora

Kupine sadrže i antocijanine koji sprečavaju rast ćelija tumora. Takođe sadrže i hemikaliju C3G koja pripada falavonoidima koji su delotvorni protiv raka kože i pluća.

Zaštita očiju

Lutein iz kupine štiti oči stvaranjem pigmenta u tamnim mrljama, osetljivim delovima oka na zadnjem delu mrežnjače.

Izgradnja kostiju

Pola šake kupina osigurava polovinu dnevno preporučene doze mangana, koji pomaže u izgradnji vezivnog tkiva, bitnog za izgradnju kostiju.

Rast ćelija

Kupine sadrže folate, vitamin B9 ili folnu kiselinu, koja je bitna za zdrav rast ćelija, piše Nacional.

Izvor: Smedia.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije