EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Korijander uništava štetne bakterije

Ulje korijandera je prirodni antibiotik i kao takvo bi moglo da se koristi za lečenje infekcija i sprečavanje trovanja hranom, saopštili su portugalski naučnici.

Istraživači sa Univerziteta Beira u Portugalu testirali su ulje korijandera, proizvedeno od semena biljke korijandera – protiv 12 vrsta bakterija, otkrivši da su uništile većinu i smanjile rast kod svih bakterija.

Prema rečima autora studije, objavljenoj u časopisu medicinske mikrobiologije, rastvor koji sadrži manje od 1,6 odsto ulja ove biljke je bio efektivan protiv bakterijskih ćelija, uključujući salmonelu, E. coli i MRSA.

Ulje korijandera bi takođe moglo da postane prirodna alternativa za uobičajene antibiotike,“ rekla je vođa istraživanja, Fernanda Dominges. „Mi predviđamo korišćenje korijandera kao kliničkog leka u vidu losiona, pastila, pa čak i pilula za borbu protiv multirezistentnih bakterijskih infekcija koje inače ne mogu da se leče. To bi značajno poboljšalo kvalitet života ljudi.“

Dominges je rekla da ulje delom oštećuje membrane oko ćelija bakterija, da koči glavne procese, što na kraju dovodi do smrti bakterijskih ćelija.

Korijander, koji se široko koristi u mediteranskoj kuhinji, je već vekovima poznat po svom blagotvornom uticaju na zdravlje, naime on uspešno otklanja bolove, ublažava grčeve, leči mučninu i pomaže varenje.

Izvor: Smedia.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije