EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Kopriva puna vitamina i minerala

Neće grom u koprive, ali ćemo mi danas o koprivama.

Već u prvom veku kopriva se pojavila kao korisna biljka i javlja se u isto vreme na teritoriji Evrope, Azije i Severne Afrike. Pripada biljkama sa zaštitnim dlačicama koje vrlo specifično prilikom kontakta sa ljudskom kožom poput mnogo, mnogo malih injekcija ubrizgavaju histamin čineći da se koža skuplja i specifično pecka.

Kopriva je jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka koja se još od prvog deka čovečanstva koristi u humanoj medicini. Koristili su je za čiščenje organizma, protiv glavobolje i reumatskih bolova. Kopriva sadrži vitamin A, vitamin C, vitamine B2 i B5, gvožđe, kalijum, magnezijum, kalcijum, fosfor i silicijumovu kiselinu, mravlju kiselinu i histamine.

Kopriva je svima, još od detinjstva poznata kako biljka koja peče i žari, ali šta je to što žari? Lišće koprive je prekriveno dlačicama koje se u trenutnu kontakta sa kožom pretvaraju u iglice koje u kožu ubacuju par hemikalija: acetilholin, histamin, serotonin i mravlju kiselinu. Ova mešavina dovodi do tog specifičnog osećaja utrnulosti i peckanja.

Šta to sve kopriva ima da nam pruži? Jestivi delovi koprive su zapravo svi delovi biljke, ali se najčešće koriste koren i listovi. Podjednako se koristi kao napitak, bilo da je u pitanju sok ili čaj, ali i kao jelo pošto ima sličan sastav pa i ukus kao spanać ili blitva pa je proces spremanja isti. Kao oblog je koristimo protiv reumatskih bolova.

Koristili su je za čiščenje organizma, protiv glavobolje i reumatskih bolova. Kopriva sadrži vitamin A, vitamin C, vitamine B2 i B5, gvožđe, kalijum, magnezijum, kalcijum, fosfor i silicijumovu kiselinu, mravlju kiselinu i histamine. Znajući ovo kopriva deluje kao diuretik, analgetik, zaustavlja krvarenja, deluje antibakterijski i antivirusno i deluje protivuplano, pojačava koncentraciju i daje organizmu energiju.

Izvor: doktor.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije