EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Kako izbeći bacile u avionu?

U vreme praznika kada ljudi češće putuju, neretko se dešava da iz aviona ponesu i zarazu.

Prema istraživanjima, avionski putnici imaju veći rizik od dobijanja neke infekcije. Verovatnoća da dobijete prehladu nakon leta iznosi čak 20 odsto.

Pokazalo se da savremeni filteri u avionskim kabinama otklanjaju 99,97 odsto bakterija i virusa. Međutim, s vremena na vreme sistem za prečišćavanje vazduha mora da se isključi – prilikom odlaganja poletanja, tokom ukrcavanja i izlaska putnika.

Rizik od infekcije je veći ukoliko sedite blizu nekog ko je zaražen – ko kašlje ili kija. Ta zona se odnosi na dva mesta ispred, iza i pored. Samo jednim kijanjem se oslobađa 30.000 bacila koji se šire i do 2 m.

Uslovi u avionskoj kabini su naročito povoljni za širenje bakterija i virusa. Virusi se razmnožavaju u veoma suvom vazduhu, kakav je ovde. Kada se čoveku isuše usta i nos, membrane su podložne propuštanju bacila.

Bakterije, a naročito virusi mogu da prežive i po nekoliko sati na površinama poput jastuka, ćebadi, naslona na sedištu, stočićima za hranu.

Kako biste umanjili rizik od zaraze važno je da:

– Često perete ruke i ne dodirujete usta, oči ili nos
– Koristite antiseptične maramice da prebrišete sto ispred vas
– Izbegavajte da dehidrirate, Pijte vodu i koristite sprej za nos
– Smanjite unos alkohola
– Otvorite svoj ventilator kako biste dobijali prečišćen vazduh
– Izbegavajte avionske jastuke i ćebad

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije