EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Kako da izbegnete prejedanje na nervnoj bazi

Kada su telo i um pod pritiskom i stresom dijete su nemoguća misija.

Stručnjaci ukazuju da ljudi, posebno u stresnim situacijama, osećaju povećanu potrebu za slatkim međuobrocima i stiče se utisak da se vlastita želja ne može kontrolisati.

Dr Akim Peters, autor knjige „Egoistični mozak“ koji se bavio tim fenomenom, pojašnjava da je našem mozgu za sve procese potrebno mnogo energije i da često ide protiv ostatka tela.

– U stresnim situacijama mozak sebi vuče čak 90 odsto dnevnog unosa glukoze uprkos tome što mozak čini tek dva odsto naše telesne mase – kaže dr Peters i dodaje da nas mozak tera na povećan unos šećera i ugljenih hidrata.

Dr Peters ukazuje da potreba za šećerom leži u ljudskoj prirodi, ali da se ranije energija više trošila na fizičke poslove.

Kad su osobe pod stresom, reaguju na dva načina: osoba postaje depresivna ili se goji, pri čemu depresivne osobe kod stresa zaboravljaju da jedu, a ko malo jede automatski je više pod uticajem svog psihičkog stanja.

Osobe koje povećano jedu pod stresom su smirene jer je hrana na neki način katalizator stresa.

Oni dobro reaguju na pritisak i čak podstiču proizvodnju vlastitih „sredstava za smirenje“ koja ublažavaju posledice stresa, a to ujedno znači da se proizvodnja insulina ne stopira.

– Iako je lako reći „smanjite svakodnevni pritisak i stres“, a teško izboriti se sa njima, ipak postoje određene metode koje ih zaista ublažavaju – kaže Peters i ističe da su uvek zdravija i bolja opcija blaže dijete nego one koje obećavaju mnogo rezultata u kratkom roku.

Dr Peters savetuje promenu prehrambenih navika, odnosno da u frižideru budu samo zdravi proizvodi, pri čemu treba imati zdrave međuobroke poput voća ali i bavljenje sportom i društvo dragih ljudi kao borbu protiv stresa.

Izvor: Smedia.rs (Tanjug)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije