EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Kafa kao lek

Žene koje piju preko 5 šoljica kafe dnevno mogu u velikoj meri smanjiti rizik od nastanka malignog tumora dojke, takve rezultate bar pokazuju najnovija istraživanja u svetu. 

Ranija istraživanja su pokazivala čak i sasvim suprotne tvrdnje, ženama koje su imale pozitivnu porodičnu anamnezu kada je u pitanju kancer dojke su savetovano je da smanje ili potpuno ukinu unos kafe i napitaka na bazi kafe, kaže doktor Jingmei Li iz Korolinska Instituta u Stokholmu. Ali poslednjih nekoliko istraživanja su pokazala čak i do 20% smanjenje rizika od nastanka raka dojke kod žena koje su konzumirale pet ili više šoljica kafe u toku jednog dana.

Kada se uzmu u obzir ostali faktori rizika, nikotin, konzumiranje alkohola, nivo obrazovanja, uslovi života, godine starosti, upotreba hormonskih terapija, doktorka je došla do podatka da postoji i do 57% smanjen rizik od nastanka kancera dojke uzrokovanog estrogen negativnim receptorima, vrsta malignog tumora koji u manjoj količini reaguje na hormonke terapije i lečenje.

Ipak to ne znači da je kafa u količini sa kojom je istraživanje sprovodjeno lek niti bilo kakav konkretan savet od strane lekara, bar ne još uvek, ali je zaključak lekara koji su učestvovali u ispitivanju to da konzumiranje kafe svakako ne utiče na povećanje rizika od promene ćelije u malignu.

Izvor: doktor.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije