EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Jedna banana dnevno, manje poseta lekaru

Banane su odličan izvor vitamina B, tako da pružaju zaštitu nervima i imaju umirujuće dejstvo po ljudski organizam, a triptofan ima čak i sedativno dejstvo.

Jedna banana dnevno prevenira makularnu degeneraciju i štititi oči, čuva i naše kosti i zglobove. Ako ste preterali sa pićem i imate mamurluk dovoljno je da napravite hranjivi shejk od mleka, banane i malo meda da se sve funkcije organizma brzo oporave.

Banane sadrže i inhibitore proteaze i uništavaju bakterije koje su glavni krivci za stvaranje ulcera.

Kalijum pored toga što štiti naše srce je isto tako i veoma bitan elektrolit koji uspostavlja ravnotežu tečnosti u organizmu i uz količinu vlakana koje banana sadrži, rastvorljivi pektin, stvara u organizmu malu laboratoriju koja stimuliše rad tankog creva i debelog creva. Na ovaj način preveniramo nastanak hemoroida ili tumora creva.

Banane sadrže fitonutrijente koji se ponašaju kao probiotik, stimulišu i olakšavaju varenje i imaju mogućnost da umire uznemiren stomak i da želudac zaštite od oštećenja.

Kombinacija banane i mleka znatno smanjuje sekreciju želudačne kiseline tako što sama kombinacija materija u banani stimuliše ćelije u zidu želudca da prave veći zaštitni sloj u unutrašnjosti želudca. Priznaćete da zbog ovoga i nije teško pojesti jednu bananu tokom dana.

Banana koju jedemo danas nam dolazi iz jugoistočne Azije i Srednje Amerike. Vrlo zdrave i hranjive pa ih treba uvrstiti u ishranu bar jednom nedeljno a evo i zbog čega. Ako unesemo samo jednu bananu dnevno time smo uneli oko 450 mg kalijuma i samo 1mg natrijuma što je odlična kombinacija za naše srce i krvne sudove oko srčanog mišića, odlične su za prevenciju nastanak ateroskleroze i ako želimo da sprečimo nastanak srčanog udara.

Sa puno razloga su banane jedno od omiljenih vočnih poslastica u svetu. Ali nisu samo ukusne već i odličan izvor hranjivih materija, kalijuma i vitamina B6. U samo jednoj banani srednje veličine ima oko 450g kalijuma što znači da nas štiti od ateroskleroze krvnih sudova i oboljenja srcanog mišića. Sadrži i vitamin C, dijetna vlakna i mangan dok vitamin B6 (piridoksin) ima toliko da zadovolji oko 35% dnevnih potreba organizma.

Izvor: doktor.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije