EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Jedite zeleno – ojačajte imunitet

Imate razlog više da za sledeći ručak spremite salatu od zelenog povrća – ona će vam ojačati imunitet.

Naime, hemijska jedinjenja iz povrća osiguravaju pravilno funkcionisanje intraepitelijalnih limfocita odnosno imunoloških ćelija iz creva i kože. Ti zaštitni limfociti nalaze se ispod barijere koju čine epitelne ćelije na koži, ali i u unutrašnjim organima i predstavljaju prvu liniju odbrane organizma.

Naučnici su otkrili da broj limfocita zavisi od količine proteina na površinama ćelija koji se zovu aril hidrokarbon receptori (AhR), a koji mogu biti regulisani ishranom, prvenstveno na bazi povrća poput kelja, karfiola i brokolija.

Dokazano je da kod miševa, koji u ishrani nisu uzimali navedeno povrće dolazi do povećanja broja patogenih mikroorganizama na površini creva, odnosno smanjenja AhR aktivnosti.

Zato je kod njih došlo do gubitka intraepitelnih limfocita u crevima. Ova otkrića, iako su sprovedena na životinjama, upućuju na veću konzumaciju zelenog povrća i njegovih fitonutrijenata.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije