EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Jabuke i kruške nas štite od moždanog udara

Prema rezultatima nove studije, objavljene u magazinu „Stroke“, konzumacija voća i povrća sa belim „mesom“ može da nam pomogne da se zaštitimo od moždanog udara.

 Ipak, holandski istraživači nisu došli do otkrića i razloga zbog kojih je rizik od moždanog udara manji čak za 52 posto kod osoba koje konzumiraju puno jabuka, krušaka, banana ili karfiola. Međutim, naučnici upozoravaju da to ne znači da ne treba da jedemo druge vrste voća i povrća.

Tokom 10 godina oni su pratili 20.000 odraslih osoba. Na samom početku istraživanja od ispitanika je zahtevano da ispune detaljan upitnik o navikama u ishrani i načinu života za prethodnu godinu. Naučnici su zatim pratili njihovo zdravstveno stanje sledećih 10 godina, tokom kojih su istraživali vezu između boje voća i povrća i rizika od moždanog udara.

Studija je utvrdila da povećanje unosa „belog“ voća i povrća za 25 grama dnevno smanjuje rizik od moždanog udara za devet procenata. Ipak ovo istraživanje nije dokazalo da na učestalost moždanih udara utiče konzumiranje tamnozelenog lisnatog povrća, kupusa i salate, narandžasto- žutog voća odnosno citrusa ili crvenog voća i povrća.

Autorka studije Linda Oude Griep rekla je da je potrebno uraditi sveobuhvatna istraživanja kako bi se tačno utvrdilo koji sastojak iz ovih namirnica nas štiti od moždanog udara.

Za sada je teško reći koje hranljive materije su odgovorne za ovakve rezultate. Znamo da su kruške i jabuke bogate dijetalnim vlaknima, međutim možda postoje i neka druga objašnjenja i razlozi„, kaže Griep.

Ona je takođe rekla da bi bilo korisno da konzumiramo određene količine voća i povrća sa belim mesom kako bi se sprečili moždani udari.
Jedenje jedne jabuke dnevno je jednostavan način da se poveća unos belog voća i povrća” zaključila je Linda Griep, a prenosi BBC.

Izvor: Smedia.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije