EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

I zimi je važno piti dosta vode

Svaki obrok započnite velikom čašom vode i manje ćete jesti. Dobro je da u toku dana popijete šolju čaja od đumbira ili lekovitog bilja, pojedete tanjir domaće supe, čorbe ili potaža.

Cold-water-diet-is-one-of-the-latest-exciting-fashionLeti se unosi više tečnosti nego zimi, jer se zbog visokih temperatura obilnije znojimo, međutim, lekari upozoravaju da i u hladnim danima moramo da unosimo dovoljno vode u organizam jer boravvak u zagrejanoj prostoriji isušuje vazduh i organizam gubi najmanje 0,5 l vode na ovaj način.

Medicinske studije pokazuju da, kada se nivo tečnosti u organizmu odrasle žene smanji za 600 ml, ona počinje da oseća umor, slabi joj koncentracija i drastično joj se menja raspoloženje. Preporuka je da unesemo 2,5 l tečnosti dnevno, ali pošto su određene namirnice (voće, povrće i mlečni proizvodi) bogati vodom, dovoljno je da popijemo 1,5 l čiste vode. Osobe koje je manje piju, naviknu organizam na tu meru, ali postoji opasnost od ozbiljnih urinarnih infekcija, kamena i peska u bubregu i mokraćnom kanalu.

Stoga je važno da i zimi, naročito ako se redovno bavite sportom i više znojite zbog debele odeće, popijete najmanje 0,5 l vode više nego u ostalim periodima godine. Šta ako ne osećate žeđ, pitate se? Svaki obrok započnite velikom čašom vode i manje ćete jesti, dobro je takođe da u toku dana popijete šolju čaja od đumbira ili lekovitog bilja, pojedete tanjir domaće supe, čorbe ili potaža od povrća. Na taj način ćete u organizam da unesete neophodnu tečnost.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije