EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Hrana, začin i lek

Bez crnog luka, gotovo nijedna kuhinja sveta ne bi bila ista. Osim što je univerzalni dodatak jelima, ova namirnica je i veoma zdrava.

Luk se upotrebljava u ishrani barem 3.500 godina i predstavlja jednu od najstarijih kultivisanih biljaka. Osim toga, to je prava superhrana koja pomaže u lečenju mnogih bolesti, uključujući i neke vrste kancera, bolesti srca i krvnih sudova, dijabetesa tipa 2, katarakte i drugih. Crni luk se ponaša kao moćan antibiotik koji pomaže u ublažavanju posledica trovanja hranom.

Na stotine naučnih istraživanja pokazala su da jača imunitet, bori se protiv rasta mnogih vrsta tumora, pomaže uspostavljanje hormonalnog balansa i slično. I bez obzira na to što se crveno vino smatra namirnicom broj jedan za zaštitu srca, crni luk je efikasniji.

Mnogi čak smatraju da Francuzi, koji tradicionalno unose mnogo zasićenih masti, zdravlje svog kardiovaskularnog sistema duguju upravo luku, koji se često nalazi na njihovoj trpezi.

On snižava holesterol, sprečava otvrdnjavanje arterija, povećava elastičnost krvnih sudova i pomaže u održavanju zdravog krvnog pritiska. Podjednako impresivni su i brojni dokazi da je crni luk antikancerogen. Iako niko nema zablude da on sam može da izleči rak, sigurno je da predstavlja odličnu dopunsku terapiju.

Takođe, pokazao se odličnim i u borbi protiv dijabetesa tipa 2 i gojaznosti. Tako, uz adekvatno smanjenje unosa masnoća i šećera, luk normalizuje nivo šećera, a time i vaš apetit.

Zato, predlažemo vam da svakog dana pojedete po jedan crni luk srednje veličine.

Dobra stvar je da korisna svojstva zadržava i kad je skuvan, ali bi ipak trebalo da prednost date svežem.

Izvor:vesti-online.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije