EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Grip: Vakcina nije 100% efikasna

Vakcina protiv gripa pruža samo delimičnu zaštitu od virusa, pokazuju nedavna istraživanja.

blakespot / Flickr.com

Američni istraživači kažu da nema dokaza ni da vakcine protiv gripa pomažu najosetljivijim grupama – deci i starima, jer se istraživanja uglavnom sprovode na mlađim, odraslim ljudima.

Oni su pregledali 5.700 članaka i studija i otkrili da je samo 31 koristila adekvatnu dijagnostiku u procenjivanju virusa.

Trivalentna deaktivirana vakcina (TIV) koja se nalazi u 90 odsto vakcina protiv gripa u Americi je efikasna u samo 59 odsto slučajeva obolelih od gripa, starih između 18 i 65 godina.

Edikasnost na deci, tinejdžerima i starima ne može biti procenjena, jer gotovo ni jedno istraživanje nije uključilo te starosne grupe zbog etičkih standarda.

Deset studija ispitivalo je uticaj dečje vakcine u vidu spreja za nos namenjene mališanima starim između šest meseci i sedam godina.

Ta vakcina bila je efikasna u 83 odsto slučajeva, pa je dozvoljena za osobe stare između dve i 49 godina.

“Nazalna vakcina je veoma efikasna u lečenju dece, ali je lekari nikada ne preporučuju. Možda ćemo uspeti mnogo više u prevenciji gripa, ako je više budemo promovisali”, smatra jedan od istraživača Majkl T. Osterholm sa Univerziteta u Minesoti.

Međutim, neki stručnjaci smatraju da je veoma neodgovorno ljude odvraćati od vakcinacije, jer u svakom obliku pruža barem neku vrstu zaštite.

Srećom, njihovim dilemama bi uskoro mogao doći kraj zbog novih vakcina koje se pripremaju.

U poslednje dve godine u Americi su licencirane dve nove vakcine koje bi trebalo da pruže bolju zaštitu starijima od 65 godina.

Takođe, na pomolu je univerzalna vakcina, koja bi sve generacije mogla da štiti od zaraze na duže staze.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije