EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Grilovana riba dobra za mozak

Osobe koje konzumiraju najmanje jednom sedmično ribu pečenu na roštilju (grilovanu) ili kuvanu na pari imaju veću sivu moždanu masu u delovima mozga najizloženijim opasnosti od neurodegenerativnog oboljenja Alchajmera, pokazali su rezultati istraživanja grupe naučnika iz Pitsburga.

Radi se o prvom istraživanju kojim se utvrđuje direktan odnos između konzumiranja ribe, moždane strukture i opasnosti od Alchajmera, preneli su francuski elektronski mediji.

Naučnici su došli do zaključka o toj povezanosti obavivši istraživanje CS (Cardiovascular Health Study) na 260 odabranih ljudi, njih 163 izjavilo je da sedmično konzumira ribu, a među tim osobama većina je rekla da to čini jednom do četiri puta sedmično.

Te osobe su, da bi se proverilo njihovo mentalno zdravlje, bile podvrgnute magnetnoj rezonanci, snimanju mozga koje omogućava merenje sive moždane mase.

Potom je izvršena modelizacija kako bi se utvrdio odnos između sive moždane mase i konzumiranja ribe i na taj način predvidelo kakva će biti moždana stuktura za 10 godina.

Naučnici su dokazali i da konzumiranje sušene ribe ne štiti od gubitka intelektualnih sposobnosti, a rezultati njihovog istraživanja predstavljeni su na godišnjem kongresu Radiološkog udruženja severne Amerike.

Izvor: B92 (TANJUG)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije