EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Grejpfrut – najbolja prirodna laboratorija vitamina

Rajski citrus ili Citrus paradisi je voće koje je svima poznato pre kao grejpfrut.

Grejpfrut je sočna ali kisela i gorka voćka koja pripada porodici citrusa, kojoj pripadaju i limun, limeta i narandža.

Grejp je jedna od voćki koja je prirodno najbogatiji izvor vitamina C i zato je ovo voće uvek na spisku namirnica za sve one koji žele da imaju jak imuni sistem, ali i da smanje telesnu masu.

Grejpfrut je voće vrlo slično narandži, sa razlikom u ukusu i boji. Dok su narandže, ali i drugi citrusi uvek iste boje, grejpsfrut se može javiti u više boja, najčešće je to žuta boja, ali sve češće kod nas vidjamo i crveni i zeleni grejpfrut.

Što se tiče nutritivnih vrednosti nema razlike. Dovoljno je da u toku dana pojedete jedan grejpfrut ili popijete sok koji se nalazi u njemu i da obezbedite 100% dnevnih potreba za vitaminom C.

Odličan način da započnete radni dan je svakako čaša sveže cedjenog soka od grejpfruta. Sok od grejpfruta sadrži pre svega citrusnu kiselinu, prirodne šećere, vodu ali i veoma bitna esencijalna ulja kao što su citral i limonen.

Sok od grejpfruta sadrži u najvećoj meri vitamin C ali i vitamin A i B kompleksa i nešto manje količine vitamina K i vitamina E.

Grejpfrut deluje kao prava injekcija energije i vitamina i ima snažno oksidativno dejstvo. Vitamin C direktno utiče na smanjenje simptoma gripa i prehlada, pomaže smirivanju ili potpunom eliminisanju simptoma kod osoba sa artritisom, astmom, raznim zapaljenskim oboljenjima.

Vitamin C će, takođe, delovati kao prirodni lek i prevencija od srčanih oboljenja, infarkta miokarda tako što snižava nivo holesterola i triglicerida u krvi.

U crvenom grejpfrutu, crvena boja voća se javlja zbog prisutstva likopena. Likopen je jedan od karoteidnih fitonutrijenata koji se u našem organizmu bori protiv tumorskih ćelija.

Od svih jestivih karoteina upravo je likopen onaj sa najizraženijim dejstvom na slobodne radikale, molekule koji oštećuju zdrave ćelije. Ukoliko želimo da preveniramo nastanak tumora ili da usporimo rast postojećeg ona je grejpfrut pravi izbor.

Izvor: doktor.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije