EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Da li su probiotici zaista korisni?

U poslednje vreme vode se mnoge diskusije u medicinskim krugovima o upotrebi prebiotika i probiotika. Koja je razlika između njih?

Prebiotici su nesvarljivi nutritijenti koji se nalaze u mahunarkama, voću i integralnim žitaricama. Takođe ih ima i u majčinom mleku.

Oni su „fermentisana vlakna“ što znači da kada se jednom unesu, mogu biti izvor energije za dobre bakterije u našim crevima.

Probiotici su korisne žive bakterije koje obezbeđuju zdravlje creva.

Istraživanja o važnosti upotrebe prebiotika i probiotika je u toku, a do njenog završetka nema pouzdanih dokaza da li od njih imamo neke koristi.

Ipak, postoji nekoliko oblasti u kojima su probiotici dokazali svoju efikasnost. Naime, koriste se posle virusnih stomačnih infekcija, gde crevna flora zbog konstantne dijareje može biti značajno osiromašena.

Prebiotici i probiotici se sada nalaze u većini suplemenata, u jogurtima, mešavinama sokova i poslasticama za zamenu obroka.

Veoma je važno pročitati etiketu i proveriti da li proizvođači stavljaju natpise poput „štiti od prehlade“, „pomaže vašem telu“ i slično, jer većina njih možda nije istinita.

Naime, sve do konkretnih naučnih dokaza o njihovoj korisnosti ili barem bezbednosti za upotrebu, ovi proizvodi potencijalno mogu naškoditi vašoj deci ili vama.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije