EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Cigarete na recept od 2020. godine?

Iako je broj pušača smanjen, za nikotinske zavisnike tek stižu crni dani. Od 2020. cigarete će u zemljama Evropske unije moći da se kupe samo uz lekarsko uverenje.

Foto: Tanjug

Okoreli pušači ne odustaju, ali, prema najavama iz sveta, za zavisnike od nikotina stižu još crnji dani. Ukratko, biće tretirani kao pravi zavisnici. U Islandu, na primer, predložen je zakon koji će ukinuti slobodnu prodaju cigareta u radnjama i trafikama… Jedino mesto gde će pušači moći da nađu cigarete biće – apoteka! Moraće da idu na redovne lekarske kontrole, a dobiće i uverenje da su zavisnici sa receptom za kupovinu cigareta, pišu „Novosti“.

Od 2020. godine, po preporuci Svetske zdravstvene organizacije, cigarete će u svim zemljama Evropske unije moći da se kupe samo na recept.

Irska je bila prva zemlja koja je, pre sedam godina, „proterala“ pušenje na javnim mestima, a Irci uskoro neće smeti da puše ni u automobilima. Australija će sledeće godine uvesti potpuno iste, sivozelene kutije za sve marke cigareta sa najsitnijim mogućim slovima naziva proizvoda i velikim slikama bolesti koje pušenje prouzrokuje. U 19 zemalja sveta se već koriste grafička upozorenja, sa fotografijama bolesti koje pušenje prouzrokuje, a uskoro bi trebalo da se ovakva praksa uvede i kod nas.

Iz Ministarstva zdravlja Srbije takođe najavljuju da će na paklicama biti slikovna upozorenja kako izgledaju pluća obolela od kancera, pušačka noga, deca i trudnice koje su izložene duvanskom dimu…

I bez tako drastičnih mera, broj pušača u Srbiji smanjen je za poslednjih godinu dana za sedam odsto. Proizvođači tvrde da je prodaja opala za 15,2 procenata i da je ovo najteža godina u duvanskoj industriji. Statistika, međutim, i dalje neumoljivo upozorava da se na dnevnom nivou u našoj zemlji popuši najmanje milion paklica cigareta! Svaki treći odrasli stanovnik, kao i više od osam odsto dece uzrasta od 13 do 15 godina puše. Od posledica pušenja u Srbiji umre 15 odsto od ukupnog broja umrlih i to najviše zbog plućnih, kardiovaskularnih i malignih bolesti.

U prvih šest meseci primene novog Zakona, izrečene su dve kazne zbog kršenja propisa, i to u Bečeju i Loznici, u iznosu od 100.000 i 5.000 dinara. Sanitarna inspekcija podnela je 88 zahteva za prekršaj od kojih su samo ta dva rešena.

Među ključnim faktorima za smanjenje broja pušača u Srbiji bili su donošenje Zakona o zabrani oglašavanja cigareta, kao i Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.

Predsednica Komisije za prevenciju upotrebe duvana Ministarstva zdravlja, Srmena Krstev za „Novosti“ kaže da je već posle šest meseci od primene zakona o zaštiti stanovništva, petina svih pušača smanjila broj popušenih cigareta dnevno.

„Smanjen je i procenat stanovnika koji dozvoljavaju pušenje u svom domu“, kaže Srmena Krstev za „Novosti“. „Na radnom mestu puši deset odsto ljudi manje nego u novembru prošle godine, a u školama je za 20 odsto smanjena izloženost duvanskom dimu. Rezultati ovog istraživanja ukazuju da među stanovnicima Srbije postoji razvijena svest o tome da je Zakon usvojen kako bi se unapredilo i zaštitilo njihovo zdravlje.“

Svaki drugi pušač je u anketi odgovorio da želi da prestane da puši. Mnogi od njih su to i pokušali u nekom od 29 preventivnih centara u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, ali se ne zna tačan broj koliko ih je u toj nameri uspelo. U domu zdravlja „Zemun“ od 2005. godine rade po programu „Sedam koraka do slobode“, a da bi se uključili dovoljno je da pušači imaju overenu zdravstvenu knjižicu.

Kancelarija za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ je lane organizovala kampanju „Ostavi i pobedi“, koja je trajala nekoliko meseci. Ispitanici koji su učestvovali u anketi posle ove akcije su kao najvažnije razloge za prestanak pušenja navodili prevenciju ozbiljnih bolesti, ekonomske razloge, savete i pritisak drugih iz okruženja i lečenje od nekih bolesti. Najveću podršku da ostave duvan imali su od članova porodice i prijatelja.

„Sedam kolega lekara specijalista učestvuju u ovom projektu, a mesečno imamo jednu ili dve grupe od po 10 polaznika“, objašnjava za „Novosti“ dr Vesna Todorović, lekar Savetovališta za odvikavanje od pušenja. „Interesovanje je u poslednje vreme veće i visok je procenat onih koji ostave cigarete, ali ima i dosta onih koji posustanu i vrate se staroj navici. Mi smo srećni zbog svakog pacijenta koji se trajno reši ove zavisnosti. Nekada je uspeh i kada nam dođe osoba koja je dnevno pušila 70 cigareta, pa uspe bar da smanji taj broj na sedam. Imali smo mladića koji se spremao za put u Nemačku i hteo je da prestane da puši, jer je hteo da izbegne plaćanje visokih kazni u toj zemlji.“

Doktorka kaže da polaznici sami upišu datum kada će prestati da puše, a na radionicama bacaju upaljače i cepaju kutije od cigareta.

„Nikotin je samo jedan od štetnih otrova, kojih u cigareti ima oko četiri hiljade“, navodi dr Todorović. „Da su ti sastojci u hrani, ona bi davno bila povučena iz prodaje. Cigareta ne rešava problem, kao ni sedativi, iako je mnogi koriste kao neku vrstu terapije i bekstva iz realnosti. Kod nas je česta pojava udruživanja zavisnosti, pa tako imamo alkoholičare ili narkomane koji su i strastveni pušači. “

Izvor: Mondo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije