EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Celer

Celer je biljka koja raste sa malo pažnje ali ćemo uvek prepoznati vetlo zeleni list i karakterističanu aromu.

Zapravo koren celera ima opojan, mnogim ljudima čak neprijatan miris, jer sadrži terpene, eterična ulja koja imaju drezak i jak miris koji je tu sa razlogom, da biljku štiti od insekata. Ali ovo nije dovoljno da nas celer odbije, jer znamo da se u 100-150g celera nalazi oko 45% dnevne potrebe organizma za vitaminom K i 15% vitamina C.

U 100-150g celera se nalazi oko 45% dnevne potrebe organizma za vitaminom K i 15% vitamina C i samo 20 kalorija. Sadrži i kalijum, moliblen, dijetarna vlakna, fosfor, triptofan, vitamin A, vitamin B2 i B6, magnezijum, kalcijum, gvoždje. Celer je veoma dobar izvor vitamina C, što ga čini namirniciom koja se uvek ubraja u dijetetske režime ishrane kod ljudi koji imaju problema sa imunim sistemom, anemijama, visokim krvnim pritiskom, holesterolom.

Celer sadrži supstance koje pomažu stvaranje žuči i snižavaju nivo ukupnog holesterola u krvi. Isto tako sadrži i kumarin, veoma uticajan fito element koji sprečava oštećenje ćelija i stimuliše stvaranje belih krvnih zrnaca pa samim tim i pojačava odbrambene snage našeg organizma. Celer je odličan za lečenje plučnih oboljenja poput astme, akutnih stanja reumatskog artritisa, oboljenja bubrega i mokraćne bešike jer ima diuretsko dejstvo.

Celer, i koren i lisnati zeleni deo sveže biljke, se koristi da se stimuliše apetit, odličan je u formi sveže salate ili kao zdrava grickalica posle noći provedene u provodu. Ipak, celer se ne preporučuje trudnicama i osobama sa hroničnim ili opstruktivnim oboljenjima bubrega. Celer isto tako smanjuje nivo hormona stresa i na taj način opušta krvne sudove, smanjuje količinu lošeg holesterola pa je srcu omogućeno da radi opušteno i nesmetano.

Izvor: doktor.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije